Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені прочитали стародавні таблички Вавилона: їх зміст шокував
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені прочитали стародавні таблички Вавилона: їх зміст шокував

Стародавні глиняні таблички з Вавилону були провісниками трагедій та стосувались передбачень лих.

15 серпня 2024, 17:15 comments3675
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Близько століття спеціалісти намагались розшифрувати глиняні таблички з Вавилону, які були записані понад 3000 років тому. Завдяки штучному інтелекту це вдалось зробити, а їх зміст здивував вчених. У стародавньому послані йдеться про зловісні ознаки смерті та руйнуваннях. Однак для сучасних людей це добре знайомі астрономічні явища.

Вчені прочитали стародавні таблички Вавилона: їх зміст шокував

Глиняні таблички з Вавилону. Фото з відкритих джерел

Команда вчених детально дослідила чотири таблички, які походять зі стародавнього міста Сіппар на території сучасного Іраку. Використавши штучний інтелект дослідники змоги розшифрувати текст та опублікували свою роботу в науковому журналові Journal of Cuneiform Studies.

Виявляється, записані тексти — це спостереження за місячними затемненнями, які у Вавилоні не сприймалися виключно як астрофізичні явища, а пояснювалися впливом злих сил. Згідно з повір'ями того часу, місячні затемнення повинні були бути провісниками трагедії. Більшість текстів стосувались передбачень лих, зокрема вбивств, повстань, поразки у війні, чуми, голоду, посухи, неврожаю та іншого.

"Затемнення під час ранкової варти означає кінець династії. Якщо затемнення раптом повністю затьмарить його центр і раптом стане зовсім ясним: цар помре, а Елам буде знищений", — йдеться на одній з табличок.

Елам – це одна з найдавніших відомих цивілізацій, стародавня країна, яка знаходилась на південному заході Ірану.

Ще одне песимістичне пророцтво говорило про крах, якщо місячне затемнення станеться ввечері.

"Затемнення у вечірній годині означає чуму. Якщо затемнення відбувається неправильно, нічого не врятується, потоп буде усюди", — йдеться в тексті іншої таблички з Вавилону.

Як кажуть автори дослідження тексти були написані астрологами з месопотамської цивілізації, і зараз вони являють собою найдавніші з відомих записів про ознаки місячного затемнення.

"Знаки, що виникають у результаті місячних затемнень, мали велике значення для доброго державного управління та гарно обдуманого уряду. У пізніші періоди є чимало доказів того, що астрологічні спостереження були частиною ретельно розробленого методу захисту короля та регулювання його поведінки відповідно до бажань богів", — вважають вчені.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що штучний інтелект допомагає вченим розшифрувати найдавнішу людську писемність.

Також "Коментарі" писали про те, що вчені зруйнували великий міф про острів Пасхи.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини