Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені попередили про нашестя хижаків в Азовському морі: небезпечніші за медуз
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені попередили про нашестя хижаків в Азовському морі: небезпечніші за медуз

Хижі рапани становлять загрозу для моря, скорочуючи в його водах кількість мідій

12 вересня 2021, 21:10
Поділіться публікацією:

Вчені з Приазовського національного парку стурбовані активним розмноженням рапана — хижого молюска в водах Азовського моря. Про це повідомив директор відомства Дмитро Воловик, пише УНІАН з посиланням на РІА "Мелітополь".

Вчені попередили про нашестя хижаків в Азовському морі: небезпечніші за медуз

Вчені попередили про нашестя хижаків в Азовському морі - фото: aquastatus.ru

За словами вченого, хижі рапани становлять загрозу для моря, скорочуючи в його водах кількість мідій, якими вони харчуються. При цьому "ворогів" у таких хижаків в Азовському морі немає. Рапани, за твердженням фахівця, є небезпечнішими за медуз.

"Вони (рапани — ред.) збільшуються такими ж обсягами, як медуза, і харчуються скафаркою (черепашка), мідіями. Це хижак. Їх у нас дуже багато. І в якості загрози для біоти особисто я бачу рапана, а не медузу. Медузи йдуть і приходять. На зиму вимерзають. А рапани зимують", — підкреслив Воловик.

При цьому вчений не виключає, що вже за кілька років Азовське море може зіткнутися з нашестям таких хижаків, якщо не буде вжито заходів з їхнього промисловому вилову.

Раніше в матеріалі видання "Коментарі" повідомлялося, що керівник Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух має намір судитися з сусідньою Росією через велику кількість медуз, які мігрували з Чорного моря в Азовське і зірвали тут курортний сезон. Відпочиваючі саме через медуз, яких було дуже багато в морській воді, обрали собі інші, більш комфортні місця відпочинку.

Глава національного курортного регіону підкреслив, що сезон відпочинку в Запорізькій області зазнав збитків. Нашестя медуз на Азовське море спровокувало будівництво Керченського моста і те, що сусіди з Росії відбирають з річок прісну воду для зрошення.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини