Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені підрахували точну кількість видів дерев у світі: їх виявилося більше, ніж очікували
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені підрахували точну кількість видів дерев у світі: їх виявилося більше, ніж очікували

Майже 50% дерев знаходиться в Південній Америці

1 лютого 2022, 10:45
Поділіться публікацією:

Від дерева-головоломки мавп у Перу до тасманійської блакитної камеді в Австралії, від баобабів Мадагаскару до гігантської секвойї в Каліфорнії – світ наділений великою кількістю видів дерев. Скільки? Нове дослідження має відповідь. Про це повідомляє Reuters.

Вчені підрахували точну кількість видів дерев у світі: їх виявилося більше, ніж очікували

Сонце сходить за деревами баобабів - Reuters

31 січня дослідники оприлюднили найбільшу в світі базу даних про ліси, яка містить понад 44 мільйони окремих дерев на більш ніж 100 000 ділянках у 90 країнах, що допомогло їм підрахувати, що на Землі налічується приблизно 73 300 видів дерев.

Ця цифра приблизно на 14% перевищує попередні оцінки. За оцінками дослідників, із цієї загальної кількості існує близько 9200 на основі статистичного моделювання, але наука ще не ідентифікувала їх, причому велика частка з них зростає в Південній Америці, сказали дослідники.

Було виявлено, що в Південній Америці, де розташовані тропічні ліси Амазонки з величезним біологічним різноманіттям і далекі ліси Анд, мешкає 43% видів дерев на планеті та найбільша кількість рідкісних видів, приблизно 8200.

Дерева та ліси – це набагато більше, ніж просто продуценти кисню, сказав Роберто Каццолла Гатті, професор біологічного різноманіття та охорони природи в Університеті Болоньї в Італії та провідний автор дослідження, опублікованого в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Без дерев і лісів у нас не було б чистої води, безпечних гірських схилів, середовища проживання багатьох тварин, грибів та інших рослин, найрізноманітніших наземних екосистем, поглиначів надлишку вуглекислого газу, очищувачів нашого забрудненого повітря тощо. Дійсно, наше суспільство часто розглядає ліси як просто шматки деревини, а дерева — як природні ресурси, ігноруючи їхню фундаментальну роль для людства у наданні екосистемних послуг, які стоять за простим економічним виробництвом деревини, паперу та целюлози", — сказав Гатті.

Було виявлено, що в Південній Америці налічується близько 27 000 відомих видів дерев і 4 000 ще не ідентифіковані. Євразія має 14 000 відомих видів і 2 000 невідомих, за нею йдуть Африка (10 000 відомих/1 000 невідомих), Північна Америка, включаючи Центральну Америку (9 000 відомих/2 000 невідомих) та Океанія, включаючи Австралію (7 000 відомих/2 000 невідомих).

"Встановлюючи кількісний контрольний показник, наше дослідження може сприяти зусиллям зі збереження дерев і лісів. Ця інформація важлива, оскільки види дерев вимирають через вирубку лісів і зміну клімату, і розуміння цінності цього різноманіття вимагає від нас знати, що там є, перш ніж ми його втратимо. Різноманітність видів дерев є ключем до підтримки здорових, продуктивних лісів і важливою для глобальної економіки та природи", — сказав співавтор дослідження Пітер Райх, лісовий еколог з Університетів Мічигану та Університету Міннесоти.

Це дослідження не підрахувало загальну кількість окремих дерев у всьому світі, але дослідження 2015 року, яке проводив один із співавторів, оцінило цю цифру приблизно в 3 трильйони.

Нове дослідження виявило глобальні гарячі точки різноманітності дерев у тропіках і субтропіках Південної Америки, Центральної Америки, Африки, Азії та Океанії. Також було визначено, що близько третини відомих видів можна віднести до рідкісних.

Як повідомляли раніше "Коментарі", вчені назвали точний час, коли динозаври загинули від астероїда.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини