Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені назвали точний час, коли динозаври загинули від астероїда
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені назвали точний час, коли динозаври загинули від астероїда

Риб’ячі кістки та латаття допомагають визначити точний час, коли астероїд, який знищив динозаврів, врізався в Землю

31 січня 2022, 19:25
Поділіться публікацією:

Динозаври загинули в результаті падіння метеорита на Землю близько 66 мільйонів років тому в результаті того, що стало відомо як вимирання в крейдяно-палеогеновому періоді. У яку пору року це сталося, тривалий час викликало дебати серед ентузіастів палеонтології. Про це повідомляє Popular Science.

Вчені назвали точний час, коли динозаври загинули від астероїда

Динозаври - фото з відкритих джерел

Нещодавнє дослідження, опубліковане в Nature, спирається на попередні докази, які припускають, що динозаври, ймовірно, померли в червні. 

Останні докази надходять із місця під назвою Таніс, розташованого у формації Хелл-Крік у Північній Дакоті. Таніс є одним з кількох геологічних місць у всьому світі, де вчені спостерігали межу крейди та палеогену в послідовності відкладень.

Таніс дав чудові скам’янілості динозаврів, ранніх ссавців, риб, рослин та інших речей. Багато з цих скам’янілостей надзвичайно добре збереглися, деякі показують залишки м’яких тканин, таких як шкіра, а також кістки, що може дати цінні наукові висновки.

Місце в Танісі було вперше виявлено в 2008 році і з того часу було в центрі польових досліджень палеонтолога Роберта ДеПальми. У статті 2019 року ДеПальма та його колеги стверджували, що Таніс зафіксував момент удару астероїда.

У грудні 2021 року ДеПальма та його колеги опублікували важливу роботу про час вимирання в крейдяно-палеогеновому періоді. У цьому дослідженні вони проаналізували деякі виключно добре збережені кістки риби, розглянувши, як цикл пір року, від літа до зими, був задокументований у структурі та хімічному складі кісток.

Порівнюючи живих осетрових зі скам’янілими рештками осетрових з Таніса, вони виявили, що в острівці плавців регулярні шари в міліметровому масштабі показують, що риба померла, коли їй було сім років. Кільця росту підтверджують, що риба чергувала прісну воду в літні місяці та солону взимку. У цьому та інших зразках, проаналізованих у тому самому дослідженні, останній приріст росту відповідає переходу від весни до літа.

Це говорить про те, що метеорит вдарив у травні або червні, що є межею весни і літа в північній півкулі.

Важливо, що ці знахідки підтверджують попередні докази, засновані на викопних рослинах, які припускають, що вимирання відбулося на початку червня.

Палеонтологи часто кажуть, що їм знадобиться машина часу, щоб зрозуміти деталі минулого життя, наприклад місяць, коли вимерли динозаври. Але тут ми бачимо надзвичайні висновки, які можна зробити з ретельного аналізу та раціонального порівняння із сучасністю.

Як повідомляли раніше "Коментарі", вчені розкрили загадку незрозумілих спалахів на Сонці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини