Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені навмисно заразили десятки людей коронавірусом: що з ними сталося
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені навмисно заразили десятки людей коронавірусом: що з ними сталося

У добровольців симптоми з’явилися лише через 2 дні після контакту.

4 лютого 2022, 16:14
Поділіться публікацією:

Дослідники зі Сполученого Королівства опублікували результати першого в своєму роді дослідження, в ході якого здорових молодих добровольців навмисно інфікували раннім штамом пандемії коронавірусу. Як і сподівалися, жоден з учасників не захворів серйозно, і вчені змогли уважно відстежити їхні симптоми та отримати унікальне уявлення про те, як рівні та симптоми SARS-CoV-2 змінюються від початку до кінця. Про це повідомляє Science. 

Вчені навмисно заразили десятки людей коронавірусом: що з ними сталося

Коронавірус - Science

У дослідженні 34 здоровим добровольцям віком від 18 до 29 років вводили краплі в ніс з невеликою кількістю вірусу. За даними полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), вісімнадцять, або 53%, інфікувалися. У більшості добровольців розвинулися легкі та помірні симптоми, але жоден не потребував госпіталізації чи лікування, що показує, що дослідження можна провести безпечно. Дослідження також виявило, що після перших 1-2 днів зараження швидкі тести на антиген достовірно вказували на наявність вірусу.

"Це дійсно перший погляд на те, що відбувається з самого початку зараження На щастя, усі ці люди, які були інфіковані, мали легку форму захворювання. Це добре. Тому що ці складні експерименти завжди мають ризик розвитку важкої хвороби", — каже Акіко Івасакі, імунолог з Єльського університету. 

Жоден із 26 чоловіків і восьми жінок-добровольців не був вакцинований або не заражався раніше SARS-CoV-2. Добровольці були заражені низькою дозою — приблизно еквівалентною кількості вірусу в одній краплі назальної рідини. Дослідники стежили за їхніми симптомами та інтенсивно тестували їх за допомогою швидких тестів на антиген, ПЛР та на антитіла.

Через низьку дозу, енергійну імунну систему волонтерів чи те й інше, вірус не встановили у 16 ​​людей, які отримали краплі в ніс. Оскільки всім добровольцям давали один і той же вірус однаково з однаковою невеликою дозою, результати відкривають двері для вивчення, чому і як деяким людям вдається протистояти інфекції.

Результати також показали чіткий часовий хід вірусної подорожі в організмі. У середньому через 2 дні після введення крапель у ніс з’являлися симптоми і вірус проникав у горло. Симптоми досягли піку приблизно через 5 днів. Саме тоді рівень активного вірусу досяг піку в носі, де вірусне навантаження було набагато більше, ніж у горлі. Інфекційний вірус перестав виділятися з носа добровольців в середньому через 10 днів після зараження.

Лише у двох добровольців з підтвердженою інфекцією хвороба проходила абсолютно безсимптомно. У інших 16 розвинулися легкі та помірні симптоми, такі як закладеність носа, біль у горлі, м’язові болі та лихоманка. Трохи пізніше у 12 добровольців виникли порушення нюху, а дев’ять осіб тимчасово повністю втратили нюх. У одного все ще були незначні відхилення від норми запаху через 6 місяців.

"Навіть якщо у людей взагалі не було симптомів… усі вони створювали надзвичайно велику кількість вірусу, що дійсно говорить про інфекційність [вірусу] і пояснює, як пандемія поширювалася так швидко", — каже Кріс Чіу, імунолог Імперського коледжу. 

Як повідомляли раніше "Коментарі", Франція починає лікувати коронавірус пігулками Pfizer.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини