Головна Новини Суспільство Наука та освіта У школах України запровадили нове харчування: які страви під забороною
commentss НОВИНИ Всі новини

У школах України запровадили нове харчування: які страви під забороною

З 1 січня 2022 року в українських школах вводяться нові стандартні харчування: які страви не даватимуть дітям

2 січня 2022, 11:50 comments1088
Поділіться публікацією:

Українські школи із 2022 року перейшли на нове харчування. Тепер дітей годуватимуть за новими рецептами, які спеціально розробив кухар, переможець шоу "Майстер шеф 5" Євген Клопотенко.

У школах України запровадили нове харчування: які страви під забороною

Шкільне харчування (фото з відкритих джерел)

Отже, шеф-кухар розробив для школярів 160 нових страв, у яких обмежив сіль, цукор, натомість збільшив кількість риби, свіжих овочів та м'яса. На перше школярів радуватимуть різними супами, наприклад, чечевичним, овочевим, супом Мінестроне, капустяником з гарбузом, картопляним крем-супом та іншими.

Серед основних страв у шкільному меню буде пастуший пиріг з куркою, курячі нагетси, шніцель, тушкована капуста з м'ясом та овочами, ліниві голубці, паста Болоньєзе, рибні котлетки тощо.

На гарнір діти отримуватимуть пшеничну кашу, галушки, кус-кус, булгур, рис, гречку, відварену картоплю та інші страви. Серед десертів буде запіканка, пудинг, оладки, цитрусове печиво, тости з яйцем.

А ось під забороною у шкільному меню опинилися сосиски, ковбаси та інше перероблене м'ясо, а також паштети, йогурти, гриби, газовані напої та непастеризовані соки. А ще з раціону дітей прибрали рибні, м'ясні та інші консерви промислового виробництва, окрім пастеризованих соків без додавання цукру та підсолоджувачів.

У школах також заборонено продавати чипси, сухарики, кондитерські вироби, морозиво та інші продукти, які містять харчові концентрати.

Шеф-кухар також особливу увагу приділив дітям із дієтичними потребами. Якщо дитині лікар призначив певну дієту, то заборонені для неї страви зі шкільного меню замінятимуть на дозволені.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що Олена Зеленська, дружина президента України, розповіла, як відбувається реформа шкільного харчування під її керівництвом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Катя

26 січня 2022, 10:27

Добрий день! Поясніть, чи немає часом помилки, що не вказали норми м'яса свинини і яловичини для школярів у Додатку 9 до норм Постанови КМУ від 24 березня 2021 р. №305. Правильно зрозуміла, харчувати тільки стравами із курятини і риби? Чому тоді у Клопотенка є рецепти із свинини і телятини, чи то тільки для садочків? На платформі ЗНАЇМО, вибираємо технологічні карти для шкіл, страви з м'яса, то рецепти в асортименті різні види м'яса.

Юлия

4 січня 2022, 13:09

Справились с задачей: Клопотенко сказал, что питание будет дороже на 2-3 грн вместо 17 грн. Родителям нашей школы сообщили,что такое питание будет стоить 92 грн в день за ребенка. Вы там вообще рехнулись все что??? Откуда такая стоимость??? Может, те, кто придумал и обсчитал, сами со своего кармана платить будут? И так вся нынешняя школа на "плечах" родителей, еще и питание (хочешь-не хочешь) навязали. Где ваша совесть???? Детей в обычных бюджетных школах, замечу, условно бесплатных, учить сейчас дорого и без такого "ресторанного питания". Может, нашим властьимущим пора с небес спуститься и осознать, что народ и так довели до нищеты. Зато в школах в первый день грозят уголовной ответственностью, если ребенок не будет должным образом учится, а для этого нужно самому приобрести кучу новых разработанных тетрадей и прочей ерунды, теперь еще и кормить за свой счет! Где на ваше бесплатное образование денег набраться!!!! Источник: https://society.comments.ua/news/developments/ukraincev-obyazali-privyazat-sim-karty-k-pasportam-nazvana-prichina-691284.html © Comments.ua


Новини