Головна Новини Суспільство Наука та освіта У бурштині знайшли ідеально збережені квіти віком майже 100 мільйонів років (ФОТО)
commentss НОВИНИ Всі новини

У бурштині знайшли ідеально збережені квіти віком майже 100 мільйонів років (ФОТО)

Ці квіти росли ще за часів динозаврів

2 лютого 2022, 11:18
Поділіться публікацією:

Виявлені квіти, які чудово збереглися в кульках бурштину, розцвіли ще біля ніг динозаврів. Знахідка свідчить про те, що деякі квітучі рослини в Південній Африці залишалися незмінними протягом 99 мільйонів років. Про це повідомляє CNN.

У бурштині знайшли ідеально збережені квіти віком майже 100 мільйонів років (ФОТО)

Eophylica priscatellata, одна з двох знайдених квіток, які чудово збереглися в бурштині - CNN

Квітки колись розквітли на території нинішньої М’янми і можуть пролити світло на те, як еволюціонували квітучі рослини – важливий епізод в історії життя, який Чарльз Дарвін свого часу описав як "огидну таємницю".

Квіти ефемерні: вони розпускаються, перетворюються на плід, а потім зникають. Таким чином, стародавні квіти недостатньо представлені в літописі скам’янілостей, що робить ці стародавні квіти — і історію, яку вони несуть із собою — особливо цінними.

"Листя, як правило, у більшій кількості, ніж квіти, і є набагато міцнішими – вони мають вищий потенціал для збереження. Лист викидається "як є" наприкінці терміну служби, тоді як квітка перетворюється на плід, який потім з’їдається або розпадається як частина процесу розповсюдження насіння. Ці конкретні квіти майже ідентичні їхнім сучасним родичам. Насправді немає особливих відмінностей", – сказав автор дослідження Роберт Спайсер, почесний професор Школи екології, Землі та екосистемних наук у Відкритому університеті у Сполученому Королівстві.

Вважається, що еволюція і поширення квіткових рослин (покритонасінних) відіграли ключову роль у формуванні більшої частини життя, яке ми знаємо сьогодні. Це призвело до диверсифікації комах, земноводних, ссавців і птахів і в кінцевому підсумку стало першим випадком, коли життя на суші стало більш різноманітним, ніж у морі, згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Nature Plants.

"Квіткові рослини розмножуються швидше, ніж інші рослини, мають складніші механізми розмноження — широке розмаїття квіткових форм, наприклад, часто в тісній "співпраці" з запилювачами. Це стимулює взаємну коеволюцію багатьох ліній рослин і тварин, формуючи екосистеми", — сказав Спайсер.

Одну з квіток, збережених у бурштині, дослідники назвали Eophylica priscatellata, а іншу — Phylica piloburmensis, того ж роду, що й квіти Phylica, які сьогодні є рідними для Південної Африки.

Як повідомляли раніше "Коментарі", вчені підрахували точну кількість видів дерев у світі: їх виявилося більше, ніж очікували.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини