Головна Новини Суспільство Наука та освіта Щоденні вечірки і каста обраних: засновник Paypal розкритикував сучасну вищу освіту
commentss НОВИНИ Всі новини

Щоденні вечірки і каста обраних: засновник Paypal розкритикував сучасну вищу освіту

Мульти-мільярдер Пітер Тіль розповів, чому на Заході прагнуть дати дітям вищу освіту

17 вересня 2024, 14:09
Поділіться публікацією:

Один із найвідоміших інвесторів у світі, мульти-мільярдер, один із засновників Paypal і ранній інвестор у Facebook Пітер Тіль дуже серйозно критикує сучасну вищу освіту у західному світі. З його теоріями можна сперечатися — але принаймні вони мають підґрунтя і дуже не нудні, вважає екс-президент мобільного оператора "Київстар" Петро Чернишов.

Щоденні вечірки і каста обраних: засновник Paypal розкритикував сучасну вищу освіту

Пітер Тіль

Так от, за словами Тіля, раніше завжди перемагала теорія, що вища освіта є інвестицією. Тобто людина платить гроші за навчання, також інвестує свій час. Щоб добре навчатися в крутому університеті — треба працювати 7 днів на тиждень і мало спати. І на виході отримуєш крутого професіонала, який може заробляти більше грошей, ніж той, хто не вкладався.

Також, за словами Тіля, була дуже популярна теорія, що вища освіта — це 4-річна вечірка. Між школою, коли ти під контролем батьків, і роботою, коли ти під контролем боса, — є 4 роки, коли можна розважатися на повну! Нібито таким чином було влаштовано багато університетів у США, Англії та Японії.

"Але коли ці теорії були популярні — до університетів вступало мало випускників шкіл — скажімо, 15-20% — і для тих, хто закінчив університет, знаходилася гарна робота (навіть для тих, хто дуже сильно "відірвався" на 4-річній вечірці! Тепер же вступають приблизно 70%", — пише Чернишов у Фейсбуці.

І Тіль  вважає, що є дві інші теорії, що пояснюють корисність університету для тих, хто його закінчив. Перша, на його думку, це страхування — якщо ти його не купиш, то велика ймовірність повністю зіпсувати своє життя — провалившись у такі "щілини" в суспільстві, з яких до кінця життя виходу не буде. Тому батьки готові йти на жертви, щоб оплатити навчання своїм дітям, вважає експерт.

Але також є й інша теорія — що вища освіта — це турнір!

"Вона застосовна для тих, хто вступає до топових університетів (типу Harvard, Stanford, Oxford і подібні). На турнір пускають не всіх — і саме це виключення з еліти — дуже важливе для тих, хто прагне потрапити до топових університетів. Peter каже — якщо, наприклад, ректор Stanford хоче, щоб його лінчували студенти та їхні батьки, — він повинен просто оголосити: "Наш університет настільки популярний, що ми збільшуємо набір у три рази!" — раз в еліту тепер у три рази простіше потрапити — їм це дуже не сподобається!" — відзначає Чернишов.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав про фактори, які вливають на вибір вузу в Україні. Серед них найпопулярніші – це вартість освіти та престижність вузу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини