Головна Новини Суспільство Наука та освіта "Нагадував пейзаж далекої планети": в Одеській області гинуть заповідні лимани
commentss НОВИНИ Всі новини

"Нагадував пейзаж далекої планети": в Одеській області гинуть заповідні лимани

За словами вченого, п'ять із тринадцяти лиманів вже висохли, шостий, під назвою Будур, на межі зникнення

22 вересня 2020, 16:49
Поділіться публікацією:

Третина лиманів в національному заповіднику "Тузлівські лимани", який знаходиться в Одеській області, пересохли. Про це повідомив співробітник нацпарку, відомий еколог Іван Русєв на своїй сторінці в Facebook.

"Нагадував пейзаж далекої планети": в Одеській області гинуть заповідні лимани

Фото: Facebook Іван Русєв

"П'ять лиманів з 13 у нас уже зовсім висохли, і там сіль слабо сформувалася. Шостий за рахунком лиман Будур також знаходиться на межі повного висихання — він скоро залишиться повністю без води, якщо не відновиться водообмін Чорне море — Тузловські лимани", — пише Русев .

За словами еколога, причиною зникнення водойм стало порушення водного сполучення між Чорним морем і заповідними озерами.

Учений звернув увагу на те, що на даний момент вода в лимані Будур практично випарувалася. Лише на невеликій його ділянці виробляється сіль, а водорості водойми придбали червоний відтінок, який вчений порівнює з пейзажем чужої планети.

"Пік таких відтінків лиман досяг до середини вересня і нагадував пейзаж далекої планети. Такий колір є свого роду індикатором масового "цвітіння" зеленої мікроводорості Дуналіелла Саліна в період високої температури і солоності лиману. Важливу роль також відіграють і галобактеріі", — пояснює Русев.

На даний момент вчені України та співробітники заповідника активно шукають шляхи вирішення питання подачі води з моря у водойми, в тому числі і технічні, а також те, як відновити біосистеми лиманів.

Тузлівські лимани — національний український заповідник площею майже 28 га, який знаходиться в Татарбунарському районі Одеської області. Офіційно він був створений 1 січня 2010 року. Загальна площа лиманів займає 206 кв. км. Система озер, розташованих в парку, має статус водно-болотних угідь міжнародного значення, відповідно до Рамсарської конвенції, з особливим охоронним режимом.

”Нагадував пейзаж далекої планети”: в Одеській області гинуть заповідні лимани - фото 2

”Нагадував пейзаж далекої планети”: в Одеській області гинуть заповідні лимани - фото 3

”Нагадував пейзаж далекої планети”: в Одеській області гинуть заповідні лимани - фото 4

”Нагадував пейзаж далекої планети”: в Одеській області гинуть заповідні лимани - фото 5


Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що вчені розповіли, які тварини вимруть до кінця століття.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини