Головна Новини Суспільство Наука та освіта На Землі закінчується життєво важливий ресурс: чим це загрожує
commentss НОВИНИ Всі новини

На Землі закінчується життєво важливий ресурс: чим це загрожує

Запаси цього ресурсу можуть зникнути через 80 років

23 лютого 2021, 09:30
Поділіться публікацією:

Група дослідників з Данії та Великобританії заявила, що в недалекому майбутньому людство може зіткнутися з голодом. Річ у тому, що на нашій планеті закінчується життєво важливий ресурс — фосфор.

На Землі закінчується життєво важливий ресурс: чим це загрожує

на Землі закінчуються запаси фосфору (фото з відкритих джерел)

Вчені говорять, що основною причиною дефіциту фосфору, який важливий для виробництва сільськогосподарських продуктів, є нераціональне споживання мінеральних добрив, що вимиваються в океанічні води. Згідно з оцінками дослідників, якщо не вживати ніяких заходів "економії" цього важливого ресурсу, то його запаси істотно скоротяться вже через 40 років, а через 80 років — зникнуть повністю. Такий хід подій може привести до всесвітнього голоду, тому що дефіцит фосфору стане причиною неврожаїв.

Відзначається, що фосфор — незамінний елемент живлення рослин (як, втім, і всіх інших організмів). Підтримка високих врожаїв сільськогосподарських культур, необхідна для забезпечення продовольством зростаючого населення Землі, а це можливо тільки завдяки масованому застосуванню мінеральних добрив. Пов'язаний рослинами фосфор переходить далі по харчових ланцюгах (дістається тваринам, в тому числі й людині), виділяється з продуктами обміну, потрапляє в стічні води, ріками виноситься в океан, де виявляється в морських опадах, але вже в дуже розсіяній формі. Таким чином, наявні на Землі запаси фосфатів — це фактично невідновлювані, ресурси.

Дослідники говорять, що запобігти фосфорному кризу можна, але для цього необхідно скоротити його застосування і розробити спосіб його повторного використання.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що у   2020 році Земля стала швидше обертатися і в добі більше не 24 години. Експерти кажуть, що дні проходять на 0,5 секунди менше, але це помітно тільки на атомарному рівні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини