Головна Новини Суспільство Наука та освіта На Землі вже почалося шосте масове вимирання – вчені повідомили ознаки
commentss НОВИНИ Всі новини

На Землі вже почалося шосте масове вимирання – вчені повідомили ознаки

Шосте масове вимирання справді почалося, попереджають вчені у нещодавно опублікованому дослідженні

18 січня 2022, 12:37
Поділіться публікацією:

Протягом багатьох років вчені били тривогу, попереджаючи, що серйозне зниження біорізноманіття тварин по всьому світу віщує початок шостого масового вимирання Землі. Про це повідомляє Science Alert.

На Землі вже почалося шосте масове вимирання – вчені повідомили ознаки

Равлик - Science Alert

Попри велику кількість доказів, які свідчать про те, що це похмуре явище розгортається навколо нас, не всі погоджуються.

"Різко збільшені темпи вимирання видів і скорочення чисельності багатьох популяцій тварин і рослин добре задокументовані, але деякі заперечують, що ці явища є масовим вимиранням. Це заперечення ґрунтується на дуже упередженій оцінці кризи, яка зосереджена на ссавцях і птахах і ігнорує безхребетних, які, звісно, ​​становлять переважну більшість біорізноманіття", — каже біолог Роберт Коуі з Гавайського університету у Маноа.

У новому дослідженні Коуі та його колеги-дослідники намагаються спростувати думки, зосереджуючи увагу на вимиранні безхребетних істот, яким приділяється значно менше уваги, ніж хребетним тваринам, у дискусіях про втрату біорізноманіття – навіть у шановному Червоному списку видів, що перебувають під загрозою зникнення. 

"Червоний список дуже упереджений", — пишуть Коуі та його колеги у своїй статті.

Дослідники кажуть, що з 1500 року нашої ери близько 1,5% оцінених видів ссавців і птахів вимерли за підрахунками МСОП, що не так вже й далеко від "фонового" рівня вимирання, який існує між подіями масового вимирання. 

Але якщо ми екстраполюємо на основі оцінок вимирання безхребетних, які не розглядаються МСОП, ситуація виглядає набагато гіршою.

Щоб підкреслити величезний масштаб втрати біорізноманіття, який упущений у цифрах МСОП, дослідники зосередилися на молюсках, які становлять другий за величиною тип безхребетних тварин після членистоногих, причому самі безхребетні представляють більшість відомих видів тварин (до 97%).

Дослідники припускають, що від 7,5 до 13% усіх відомих видів рослин і тварин на Землі могли вимерти з 1500 року нашої ери – кількість вимирань більша, ніж визнає МСОП.

"Безхребетні були ключем до підтвердження того, що ми справді спостерігаємо початок шостого масового вимирання в історії Землі", – каже Коуі.

На питання, чи можна зупинити ці небезпечні тенденції, дослідники не знають відповіді. Але вони закликають вчених і природоохоронців продовжувати привертати увагу до кризи біорізноманіття.

Вчені також зазначають, що ми, швидше за все, не зможемо врятувати всі види, які зараз вимирають, але якщо ми будемо діяти обережно та невідкладно, ми, принаймні, зможемо зберегти більшість та задокументувати їх для майбутніх поколінь.

Як повідомляли раніше "Коментарі", тисячі тварин загинули після того, як понад 300 тисяч галонів дизельного пального вилилося на прибережну водно-болотну зону поблизу Нового Орлеана, штат Луїзіана.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини