Головна Новини Суспільство Наука та освіта Мовний експерт розповів, що означає фраза "курчат по осені рахують" та чи доречно її вживати (ВІДЕО)
commentss НОВИНИ Всі новини

Мовний експерт розповів, що означає фраза "курчат по осені рахують" та чи доречно її вживати (ВІДЕО)

Люди часто стараються збагатити свою мову різними прислів’ями та фразеологізмами, одне з яких - "курчат по осені рахують", проте його не завжди доречно вживати

25 січня 2022, 11:00 comments2956
Поділіться публікацією:

Часто у мовленні людей можна почути таку фразу "курчат по осені рахують". Її вживають тоді, коли хтось передчасно радіє першим результатам, не довівши справу до кінця. А підсумки краще підвести, коли справа завершиться. Така народна мудрість прийшла до українців з давнини, коли усю життєві обставини порівнювали з явищами природи. Тепер же у сучасній українські мові філологи радять вживати інші вислови. Про це в ефірі телеканалу "1+1" розповів доцент Київського університету Б.Грінченка Олександр Авраменко. Передає портал "Коментарі".

Мовний експерт розповів, що означає фраза "курчат по осені рахують" та чи доречно її вживати (ВІДЕО)

Олександр Авраменко. Фото з Facebook

На думку шанованого в Україні філолога Олександра Авраменка прислів’я "курчат по осені рахують" українці запозичили у росіян. В українській мові є свій відповідник і до того ж не один. 

""Що було бачили, що буде — побачимо". Або: "Восени і курчата курми будуть" Або ще: "Восени і горобець багатий". Ці вислови прийшли з давнини. А ось коли хочуть наголосити, що людина мріє про щось взагалі нереальне, то кажуть: "Дурень думкою багатіє", — розповідає про відповідники Олександр Авраменко у відео.

А от щодо значення фрази "курчат по осені рахують", то його найчастіше використовували у тих випадках,  коли хтось хотів висловити думку про те, що судити про справи варто за кінцевими результатами. Оскільки не всі курчата, народжені влітку, доживали до осені, тому старожили у селах закликали не радіти великій кількості курчат, що народились, а говорили: "Почекай до осені, а там порахуємо курчат". Так цей вислів із села перейшов на більш глибокі, філософські сенси людського життя. 

 

Читайте також: Кулеба обурений пропозицією Зеленського нести гроші в інтернати: яка причина




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини