Головна Новини Суспільство Наука та освіта Люди ігнорують побічну дію ліків: які це має наслідки - дослідження
commentss НОВИНИ Всі новини

Люди ігнорують побічну дію ліків: які це має наслідки - дослідження

Якщо лікар не пояснює пацієнтам небажану дію призначених препаратів, вони можуть вважати їх повністю безпечними

1 березня 2021, 13:58
Поділіться публікацією:

Дослідження, опубліковане в Journal of General Internal Medicine, розповіло про наслідки неправильного вживання лікарських засобів, а також про те, в чому небезпека ігнорування побічних ефектів, що виникають від препаратів, передає "24 Канал".

Люди ігнорують побічну дію ліків: які це має наслідки - дослідження

Люди ігнорують побічну дію ліків: які це має наслідки - фото з відкритих джерел

За даними джерела, недостатнє розуміння співвідношення користі і шкоди ліків часто призводить до того, що пацієнти приймають їх неправильно, в результаті чого зростає кількість госпіталізацій і летальних випадків, зокрема, серед літніх людей.

У недавньому дослідженні, фахівці спробували з'ясувати, наскільки добре люди віком від 50 років засвоюють інформацію про лікарські препарати, рекомендовані лікарем.

Експерти вивчили дані, отримані раніше від дослідження взаємодії між медиками та пацієнтами, зокрема комунікації. Повідомляється, що учасниками дослідження стали 81 осіб, яким в сукупності були призначені більше 100 препаратів, які пацієнти не приймали раніше.

Наприкінці аналізу з'ясувалося, що люди старшого віку найчастіше добре розуміють дані про дозування і тривалість прийому препаратів. Приблизно 70% учасників дослідження орієнтувалися в даній інформації, навіть не отримавши її від лікаря. Однак вчені також визначили, що навіть після пояснення фахівця, в 22% випадків пацієнти не бачили в ліках небезпеки.

Група авторів дослідження вважає, що під час комунікації з пацієнтами медикам варто акцентувати увагу не тільки на дозуванні препаратів, тривалості курсу, а й на побічній дії. Вчені також порекомендували переконатися, чи дійсно людина достатньо засвоїла  інформацію.

Раніше "Коментарі" розповідали, чим небезпечні дешеві аналоги ліків.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини