Головна Новини Суспільство Наука та освіта Хто отримав Нобелівську премію з фізики у 2021 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто отримав Нобелівську премію з фізики у 2021 році

Відкриття у галузі кліматології зробили вчені для отримання міжнародної відзнаки

5 жовтня 2021, 17:03
Поділіться публікацією:

Оголошено імена трійки вчених, які отримають цьогоріч нагороду у галузі фізики від Нобелівського комітету, пише Reuters.  

Хто отримав Нобелівську премію з фізики у 2021 році

Лауреати Нобелівської премії з фізики в 2021 году - фото Reuters

Сюкуро Манабе, Клаус Хассельманн, Джорджіо Парізі – це міжнародне тріо учених оголошено лауреатами Нобелівської премії з фізики у 2021 році. Американець японського походження, німець та італієць провели ряд досліджень, які допоможуть зрозуміти, чому змінюється клімат на планеті Земля. Результати їхньої роботи гаряче схвалені також Всесвітньою метеорологічною організацією. 

Сума премії – 10 млн шведських крон – буде поділена на дві частини, які хоча і вивчали одну проблему, але працювали окремо. Першу половину отримають 90-річний Сюкуро Манабе та 89-річний Клаус Хассельманн. Їхній вклад – знання про клімат та про те, як на нього впливає людство. Друга половина — для Джорджіо Парізі, який ще у 1980 році відкрив закономірності, яким підкоряються випадкові рухи частинок у газах та рідинах. Його відкриття, крім кліматології, може використовуватись у нейробіології та машинному навчанні.

Для усієї трійці отримання Нобелівки стало несподіванкою. Хассельманн зараз на пенсії, хоча продовжує працювати в Інституті Макса Планка. Для нього ця подія – як прекрасний сон, від якого він не бажає прокинутися. 10 років тому він створив модель, яка доводить, як викиди вуглекислого газу підвищують температуру в атмосфері. А ще у 1960 році Сюкуро Манабе, дослідник із Принстонського університету, запропонував першу глобальну модель клімату. 

73-річний Джорджіо Паризі був присутній на брифінгу Нобелівського комітету, на якому оголошувались імена лауреатів. Він передав послання світовим лідерам, які мають зустрітись 31 жовтня у Шотландії на переговорах ООН щодо змін клімату.

Порталі "Коментарі" раніше повідомляв про лауреатів Нобелівської премії з медицини та фізіології у 2021 році.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини