Головна Новини Суспільство події Стало відомо, хто отримав Нобелівську премію з медицини і фізіології
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, хто отримав Нобелівську премію з медицини і фізіології

Премію отримало дослідження, яке допоможе лікувати певні хронічні хвороби

4 жовтня 2021, 15:06
Поділіться публікацією:

Нобелівський комітет оголосив імена учених, які стали лауреатами премії у галузі медицини та фізіології, повідомляє Reuters.

Стало відомо, хто отримав Нобелівську премію з медицини і фізіології

Стокгольмська концертна зала, де вручається Нобелівська премія - фото Вікіпедії

У Стокгольмі оголосили, що цьогорічними лауреатами Нобелівки стають американські дослідники Девід Джуліус та Ардем Патапутіан за відкриття та вивчення рецепторів температури та дотику. Вони з’ясували, як тепло чи холод, або механічний тиск породжують нервові імпульси – йдеться у повідомлення комітету, який приймав рішення.

Дослідження мають практичне застосування, адже відтепер можна боротись з багатьма захворюваннями, наприклад, з хронічним болем. 

Нобелівська премія вже більше століття вручається у Стокгольмі Нобелівською асамблеєю. Вона коштує 10 млн шведських крон, що наразі становить 1,15 млн доларів, і вручається у 5 галузях людської діяльності: фізиці, хімії, медицині-фізіології, літературі та діяльності з підтримки миру. Найвідоміші для широкої публіки – це лауреати премії миру, якими ставали і особистості, і організації: у 2009 році лауреатом був Барак Обама, президент США, у 2014 — Мала́ла Юсуфза́й, правозахисниця з Пакистану, у 2020 році – Світова продовольча програма. Дослідження у сфері медицини почали викликати більшу зацікавленість після початку пандемії COVID-19. Висловлювались навіть сподівання, що переможцями стануть дослідники вірусу та винахідники вакцини. Однак, у 2020 році премію отримали вчені США та Великобританії: Гарві Джеймс Альтер, Майкл Гоуен, Чарльз Райс за виявлення вірусу гепатиту С, який викликає цироз та рак печінки.

Вручення Нобелівської премії цьогоріч відбудеться без традиційного пишного банкету. Вперше за всю історію премії його відмінили у 2020 р. у зв'язку за пандемією. Лауреати отримають нагороди та медалі у своїх країнах. Однак представники комітету планують провести урочисту телевізійну трансляцію у прямому ефірі.

Про номінацію Путіна на Нобелівську премію миру "Коментарі" вже повідомляло своїх читачів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини