Головна Новини Суспільство Наука та освіта Хімічне забруднення перевищило безпечну для людства межу - дослідження
commentss НОВИНИ Всі новини

Хімічне забруднення перевищило безпечну для людства межу - дослідження

Забруднення загрожує глобальним екосистемам, від яких залежить життя

18 січня 2022, 12:55
Поділіться публікацією:

Хімічне забруднення, яке охоплює планету, зараз загрожує стабільності глобальних екосистем, від яких залежить людство, вважають вчені. Про це повідомляє The Guardian.

Хімічне забруднення перевищило безпечну для людства межу - дослідження

Пожежники беруть участь у навчанні проти хімічної небезпеки - The Guardian

За їхніми словами, пластик викликає особливе занепокоєння, а також 350 тисяч синтетичних хімічних речовин, включаючи пестициди та антибіотики. Забруднення пластиком зараз зустрічається від вершини Евересту до найглибших океанів, а деякі токсичні хімічні речовини, такі як ПХД, довговічні та широко поширені.

У дослідженні робиться висновок, що хімічне забруднення перетнуло "планетну межу", точку, в якій внесені людиною зміни на Землю виштовхують її за межі стабільного середовища останніх 10 тисяч років.

Хімічне забруднення загрожує системам Землі, пошкоджуючи біологічні та фізичні процеси, які лежать в основі всього живого. Наприклад, пестициди знищують багатьох нецільових комах, які є основоположними для всіх екосистем і, отже, для забезпечення чистого повітря, води та їжі.

"З 1950 року виробництво хімікатів зросло у п’ятдесят разів, і, за прогнозами, до 2050 року воно знову потроїться. Темпи, з якими суспільства виробляють і викидають нові хімічні речовини в навколишнє середовище, не узгоджуються з перебуванням у безпечному просторі для людства", – сказала Патрісія Вілларубія-Гомес, кандидат наук і науковий співробітник Стокгольмського центру стійкості (SRC).

За словами вчених, деякі загрози, такі як хімічні речовини CFC, які руйнують озоновий шар, і його захист від шкідливих ультрафіолетових променів, були подолані більшою мірою.

Визначення того, чи хімічне забруднення перетнуло планетарну межу, є складним, оскільки не існує базової лінії, на відміну від кліматичної кризи та доіндустріального рівня CO2 в атмосфері. Існує також величезна кількість зареєстрованих для використання хімічних сполук – близько 350 тисяч – і лише крихітна частина з них була оцінена щодо безпеки.

Дослідники сказали, що потрібне посилене регулювання та в майбутньому фіксоване обмеження на виробництво та випуск хімічних речовин, так само, як цілі вуглецю спрямовані на припинення викидів парникових газів. 

Зростають заклики до міжнародних дій щодо хімічних речовин, включаючи створення глобального наукового органу з хімічного забруднення, подібного до Міжурядової групи експертів зі зміни клімату.

Як повідомляли раніше "Коментарі", тисячі тварин загинули після того, як понад 300 тисяч галонів дизельного пального вилилося на прибережну водно-болотну зону поблизу Нового Орлеана, штат Луїзіана.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Василь

18 січня 2022, 18:50

У 90-х роках український вчений О.О. Селін довів та пояснив що таке космічне середовище ефір Всесвіту, та запропонував генератори на основі енергії ефіру. Я продовжив його теорію. і можу стверджувати що генератори і літальні апарати на основі ефіру (вакууму, вільної, темної енергії...назв навигадували безліч) є екологічно чистою енергією. Ефіродинаміка, виключає паливо та термодинаміку. Але з 1905-09 року поняття ефіру, та наука про ефір знищена, та нагадування про неї вважається непристойним. Скільки не публікую, але нікого це не цікавить. Тому і біда з кліматом.


Новини