Головна Новини Суспільство Наука та освіта Гольфстрім стрімко сповільнюється: чим це загрожує планеті
commentss НОВИНИ Всі новини

Гольфстрім стрімко сповільнюється: чим це загрожує планеті

Течія Гольфстрім в Атлантичному океані продовжує втрачати стабільність: вчені попередили про наслідки

8 серпня 2021, 09:30 comments1120
Поділіться публікацією:

Людство може зіткнутися з катастрофічними наслідками, зокрема зі зміною температурних показників і порушенням режиму опадів через те, що Гольфстрім — тепла морська течія в північній частині Атлантичного океану, продовжує втрачати стабільність.

Гольфстрім стрімко сповільнюється: чим це загрожує планеті

Течія Гольфстрім / Фото: pixabay.com

Видання The Guardian повідомляє, що вчені стурбовані тим, що Гольфстрім сповільнюється, адже це може призвести до загрозливих наслідків. В першу чергу, порушиться режим опадів, наприклад, біля східного узбережжя Північної Америки може піднятися рівень моря, а це посилить шторми й знизить температурні показники в Європі.

Експерти кажуть, що за останні 1,6 тисячі років система течій в Атлантичному океані сильно ослабла і може бути близька до повної зупинки. Через танення снігів в Гренландії надходять маси прісної води. Таким чином атлантична циркуляція сповільнюється швидше, ніж передбачали раніше.

Дослідники не можуть конкретно нічого спрогнозувати через складність системи циркуляції й невизначеності масштабів глобального потепління.

Відзначимо, що завдяки Гольфстріму країни Європи, прилеглі до Атлантичного океану, відрізняються більш м'яким кліматом, ніж інші регіони на тій же географічній широті: маси теплої води обігрівають повітря, яке західними вітрами переноситься на Європу.

Нагадаємо, що недавно течія остаточно змінила свій напрямок. Тепер вона не досягає Шпіцбергена, а повертає в бік Гренландії.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що уповільнення морської течії Гольфстрім, за словами вченого Штефана Рамшторфа, може спровокувати зимові екстремальні явища, зокрема снігові бурі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини