Головна Новини Суспільство Наука та освіта Течія Гольфстрім рекордно сповільнилася: як зміниться клімат
commentss НОВИНИ Всі новини

Течія Гольфстрім рекордно сповільнилася: як зміниться клімат

Порушення течії може стати результатом глобального потепління

7 березня 2021, 09:15 comments1159
Поділіться публікацією:

Дослідники схвильовані тим, що Гольфстрім — потужна тепла атлантична течія, вперше за понад 1000 років рекордно сповільнилася. За їх словами, це загрожує почастішанням екстремальних погодних умов.

Течія Гольфстрім рекордно сповільнилася: як зміниться клімат

Течія Гольфстрім (фото з відкритих джерел)

Вчений Штефан Рамшторф говорить про те, що Гольфстрім є "великою конвеєрною стрічкою, яка переносить теплі поверхневі води з екватора на північ, а холодні води на глибині відправляє назад, на південь". Тому, її уповільнення може стати причиною сильної спеки та зниження опадів в літній період, а також спровокувати зимові екстремальні явища, зокрема снігові бурі.

За словами дослідників, ослаблення Гольфстрім впливає на обидві сторони Атлантичного океану. Поверхнева течія, яке рухається на північ, призводить до відхилення водних мас вправо, в бік від східного узбережжя США. Це пов'язано з обертанням Землі, в результаті якого рухомі об'єкти зміщуються. Якщо тепла атлантична течія сповільниться, тоді біля східного узбережжя США почне накопичуватися більше води, що в свою чергу, призведе до підвищення рівня моря.

Учений також відзначив, що Гольфстрім сповільнився на 15% з середини XX і це вплинуло на зміну клімату Землі. Якщо ж в майбутньому і далі форсуватиметься глобальне потепління, то до 2100 року течія ослабне на 35-45%, а це може виявитися небезпечним для людства.

Відзначимо, що завдяки Гольфстріму країни Європи, прилеглі до Атлантичного океану, відрізняються більш м'яким кліматом, ніж інші регіони на тій же географічній широті.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що вчені назвали катастрофічні наслідки від зміни клімату.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Брат

7 березня 2021, 09:28

Конец пидорасам-если не откроют на полную мощность СП-2,замерзнут.Ну и черт с ними.


Новини