Головна Новини Суспільство Наука та освіта До кінця льодовикового періоду існувало принаймні п'ять порід собак - міжнародне дослідження
commentss НОВИНИ Всі новини

До кінця льодовикового періоду існувало принаймні п'ять порід собак - міжнародне дослідження

Дослідження, результати якого опубліковані в журналі Science, показало, що генетичну різноманітність сучасних собак можна простежити аж до кінця останнього льодовикового періоду

7 листопада 2020, 14:16 comments1037
Поділіться публікацією:

Сотні років собаки всіх форм і розмірів — лабрадори і тер'єри, чихуахуа і спанієлі були і залишаються найкращими друзями людини.

 До кінця льодовикового періоду існувало принаймні п'ять порід собак - міжнародне дослідження

Дослідники вивчили ДНК, витягнуту з кісток стародавніх собак, в пошуках ключових еволюційних змін, що сталися тисячі років тому, і виявили, що відразу після льодовикового періоду існувало принаймні п'ять типів собак з різними ДНК, які асимілювали, але їхні сліди все ще присутні у собак сьогодні.

"Вже 11 тис років тому — до появи сільського господарства і до того, як одомашнили будь-яких інших тварин, — собак не тільки приручили, але вони вже генетично різноманітилися і, ймовірно, поширилися по світу", — розповідає автор дослідження Андерс Бергстром.

Група дослідників, до якої увійшли вчені з Інституту Френсіса Кріка, Оксфордського і Віденського університетів, а також археологи з більш ніж 10 країн, виявила, що, хоча ці ранні родовідні коріння змінилися та асимілювали за останні 11 тис років, їх ДНК існують і представлені в популяціях собак по всьому світу.

За словами Бергстрома, родезійський ріджбек, хоч в основному і вийшов з Європейського континенту, містить частину ДНК стародавніх близькосхідних або африканських ліній, в той час, як деякі собаки в Сибіру й Арктики, такі як сибірські хаскі, отримали більшу частину свого ДНК від стародавніх сибірських прабатьків.

Тим часом породи собак з Мексики, такі як чихуахуа і мексиканські голі собаки — ксолоітцкуінтлі, в основному мають європейське коріння, але водночас зберігають деяку доколумбову ДНК.

"Всі породи собак з Європи мають спільну історію, яка почалася багато тисяч років тому з давньої суміші двох дуже різних ДНК — одна пов'язана з собаками на Близькому Сході, а інша — з собаками з Сибіру. Древнє змішання цих двох ліній породило генофонд європейських собак, який пізніше дав початок усім сучасним європейським породам", — сказав Бергстром.

Дослідники також порівняли еволюцію собак зі змінами в історії людства, розвитком людини та міграціями.

"Порівнюючи історію походження собак з історією людства, ми виявили, що в багатьох випадках породи собак були мимоволі створені людьми. Люди просто брали їх з собою, мігруючи по світу", — підкреслив Бергстром.

І хоча сучасні європейські собаки, здавалося б, мають такі різні форми і розміри, генетично у них загальний предок.

Вчені довели, що 4-5 тис років назад в Європі існувала їх більша різноманітність, причому деякі тварини були схожі на собак Близького Сходу, Сибіру і щось середнє між ними.

Однак на якомусь етапі цю різноманітність було втрачено і вона не зустрічається у сучасних європейських собак.

"Якщо ми розглянемо сучасних європейських собак, то побачимо, що, попри їхні величезні відмінності в зовнішньому вигляді, насправді вони походять від лише невеликої кількості підвидів собак, що існували в Європі. Поки невідомо, як це сталося, але, ймовірно, в якийсь момент одна популяція собак об'єдналася по всій Європі і замінила всіх інших ", — сказав учений.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що в Україні з'являться спеціальні собаки, "вимуштрувані" на запах COVID-19.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини