Головна Новини Суспільство Наука та освіта Де може ховатися позаземне життя: чотири «адреси»
commentss НОВИНИ Всі новини

Де може ховатися позаземне життя: чотири «адреси»

Експерти розповіли, в яких куточках Сонячної системи може ховатися позаземне життя

16 травня 2021, 16:40
Поділіться публікацією:

Вчені протягом десятиліть намагаються знайти існування позаземних форм життя. І шукати їх має сенс лише там, де може вціліти хоч що-небудь живе.

Де може ховатися позаземне життя: чотири «адреси»

Де може ховатися позаземне життя / фото: Shutterstock / Fotodom

Експерти назвали чотири інопланетних "адреси", де можна наштовхнутися на найпростіші живі організми.

Марс

Про можливість існування життя на Марсі люди міркували століттями через близькість планети і її подібність із Землею. На Червоній планеті під південною полярною крижаною шапкою нещодавно було знайдено озеро, а до цього в атмосфері планети виявили метан, який міг з'явитися в результаті біологічних процесів.

Європа

Це шостий за віддаленістю від планети супутник Юпітера. Вважається, що Європа — геологічно активний світ, як і Земля, тому що деформація нагріває її надра і розплавляє ядро.

Поверхня Європи покрита льодами, а під ними, на думку дослідників, знаходиться шар рідкої води — величезний океан глибиною понад 100 км. Цілком можливо, що на дні цього океану є гідротермальні джерела і вулкани, біля яких на Землі утворюються багаті і різноманітні екосистеми.

Енцелад

Цей супутник обертається навколо Сатурна. Вперше він привернув увагу вчених як потенційно населений світ після відкриття на ньому величезних гейзерів, які б'ють біля південного полюса. У них була виявлена не тільки вода, але й безліч органічних молекул, а також крупинки твердих силікатних частинок, які можуть утворюватися тільки в тому випадку, якщо підповерхнева вода океану контактує зі скелястим дном при температурах не менше 90 градусів за Цельсієм. Це дуже переконливий доказ існування гідротермальних джерел на дні океану, необхідних для зародження життя.

Титан

Це найбільший супутник Сатурна, другий за величиною супутник у Сонячній системі. Атмосфера супутника здебільшого складається з азоту — важливого елемента для побудови білків, які присутні у всіх відомих нам формах життя.

Також дослідникам вдалося з'ясувати, що на поверхні Титана є річки і озера рідкого метану і етану.

Вчені припускають, що на цьому супутнику може бути життя, але потенційно у нього буде зовсім інший хімічний склад, аніж у земних організмів.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло про новий спосіб пошуку позаземного життя.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини