Головна Новини Суспільство Наука та освіта Цвітіння водойм може нести серйозну загрозу для людства - розповідаємо чому
commentss НОВИНИ Всі новини

Цвітіння водойм може нести серйозну загрозу для людства - розповідаємо чому

Науковці дослідили, яку шкоду організму людини завдає цвітіння води

7 квітня 2021, 10:25
Поділіться публікацією:

Цвітіння водойм — серйозна проблема, з якою стикаються у багатьох куточках світу, зокрема і в Україні. Дане явище спричиняє зміна клімату та інші екологічні проблеми. Відомо, що цвітіння псує якість води та шкодить організмам, які живуть у водоймах. Проте нещодавно дослідники виявили ще одну серйозну загрозу явища. Про це повідомляє видання Science alert.

Цвітіння водойм може нести серйозну загрозу для людства - розповідаємо чому

Цвітіння води може отруювати людей - результати останніх досліджень. Фото: ecogrizzly.shop

Виявляється, деякі шкідливі речовини, утворені в період цвітіння води можуть вивільнятися в повітря та отруювати людей. Негативний вплив здійснює токсин ціанобактерій ATX. Він продукується цвітінням шкідливих водоростей. Токсин може викликати втрату координації, параліч і навіть смерть.

Токсин виділяється під час загибелі рослин. В повітря він потрапляє, ймовірно, через вітри та тумани. Однак поки ця теорія не підтверджена.

Науковці рекомендують утримуватися від прогулянок поблизу водойм, що активно цвітуть.

Варто зазначити, що в Україні масово цвіте прісна вода саме влітку (липень-серпень).

Нагадаємо, що у Великобританії з'явився ще один пам'ятник, який увіковічує сучасних суспільних діячів. Цього разу подібна честь була надана відомій активістці Греті Тунберг, яка виступає за збереження екології. Пам'ятник Тунберг знаходиться на території університету Вінчестера. Як він виглядає та який сенс несе, читайте в нашому матеріалі.

Також сайт "Коментарі" повідомляв, що в Україні можливе повторення повеней в західних областях, а на півдні — не уникнути засух. Про кліматичні та екологічні зміни, які чекають на нашу країну найближчим часом, сайту "Коментарі" розповів експерт. Про це читайте в нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини