Головна Новини Суспільство події Повені, посухи, пожежі: до яких екологічних проблем готуватися цього року українцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Повені, посухи, пожежі: до яких екологічних проблем готуватися цього року українцям

Прогнозується, що посухи на півдні країни стануть частішими

28 березня 2021, 01:25
Поділіться публікацією:

В Україні можливе повторення повеней в західних областях, а на півдні — не уникнути засух. Про кліматичні та екологічні зміни, які чекають на нашу країну найближчим часом, розповіла виданню "Коментарі" фахівчиня з питань зміни клімату ГО "Екодія" Ольга Гусакова.

Повені, посухи, пожежі: до яких екологічних проблем готуватися цього року українцям

Фото з відкритих джерел

Як пояснила експерт, зміна клімату — це не тільки про підняття температури, а також про збільшення інтенсивності та непередбачуваність природних явищ. За даними "Екодії", минулого року в Україні відбулося багато різних стихійних лих: повені на Західній Україні, посухи на півдні України, масштабні пожежі в Луганській, Житомирській області та Чорнобильській зоні, пилова буря в Київській та Чернігівській області, сильні зливи та гради.

Повені, посухи, пожежі: до яких екологічних проблем готуватися цього року українцям - фото 2

Негоди суттєво вплинули на життя людей. За словами Гусакової, тільки через посухи лише кукурудзи було повністю втрачено на 203 тис. га, а на 718 тис. га отримано дуже низьку врожайність. А через повені в червні 2020 року було затоплено приблизно 10 тис. житлових будинків. Експерт вважає, що це показало – Україна не готова до зміни клімату і нам потрібно адаптуватися до них.

"На жаль, є велика ймовірність повторення повеней на Західній Україні, оскільки ліси продовжують вирубувати, а комплексної роботи для боротьби з повенями не проводиться. Все частіше ми бачимо, як відбувається перерозподіл опадів, коли протягом короткого періоду часу може випасти місячна норма дощів. Це також наслідок зміни клімату. Як результат в Києві, Львові, Одесі бачимо затоплені дороги й інфраструктура міст не готова до цього", — розповіла Гусакова.

На півдні, зазначила вона, скоріш за все теж не уникнути посух. Посухи стають все більшою нормою для аграрних регіонів на півночі й північному сході України, де раніше такі явища майже не спостерігалися.

Крім того, зміна клімату не спричинює пожежі, але значно їх посилює. Оскільки через сухе повітря, відсутність дощів, причиною пожежі може стати недопалок або паління трави. Гусакова повідомила, що цього року також можливе повторення пожеж, але питання наскільки сильними вони будуть.

"Що робити? Пом'якшувати наслідки зміни клімату, а саме: скорочувати викиди парникових газів. Для цього потрібно переходити в усіх секторах зі спалювання викопного палива на відновлювані джерела енергії, покращувати енергоефективність. Також потрібно розвивати стале сільське господарство та транспорт. І паралельно варто адаптуватися до вже наявних наслідків. Це допоможе попередженню стихійних негод і буде економити кошти", — пояснила Гусакова.

За її даними, у 2020 році тільки на боротьбу з лісовими пожежами, ліквідацію їх наслідків та компенсацію збитків було виділено майже 400 млн грн.

Раніше повідомлялося, що за кілька років вода може змити три області України — подробиці та причини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини