Головна Новини Суспільство Наука та освіта Чому Ван Гог відрізав собі вухо: вчені називають дві версії
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Ван Гог відрізав собі вухо: вчені називають дві версії

Дослідники намагаються з'ясувати, чому відомий нідерландський художник Ван Гог у 1888 році відрізав собі вухо: є дві версії

31 січня 2022, 15:55 comments2408
Поділіться публікацією:

Вінсент Ван Гог — один із найяскравіших представників постімпресіонізму, чиї роботи вчасно вплинули на живопис XX століття. Але вчені досі намагаються зрозуміти, чому 1888 року нідерландський художник відрізав собі вухо.

Чому Ван Гог відрізав собі вухо: вчені називають дві версії

Ван Гог (фото з відкритих джерел)

Як повідомляє видання BBC, письменник Мартін Бейлі, який спеціалізується на Ван Гогу, стверджує, що згідно з новою версією, художник відрізав собі вухо через новину про заручини брата. 23 грудня 1888 року він отримав листа, в якому брат Тео повідомив, що дівчина, до якої він довгий час залицявся, погодилася стати його дружиною. Це засмутило Ван Гога, оскільки він боявся позбутися емоційної та фінансової підтримки брата. Тому він узяв бритву, відрізав собі вухо, загорнув його в папір й відправив до публічного будинку знайомій повії. Наступного ранку митця знайшли у своїй кімнаті непритомним. Ван Гог нічого не пам'ятав про події того дня, йому діагностували "гостру манію із загальним безумством", після чого помістили до клініки на лікування. Саме там, у Сан-Ремі-де-Провансі (на південному сході Франції) він написав свою "Зоряну Ніч".

Але деякі історики кажуть, що новину про заручини брата митець прочитав за кілька днів після того, як відрізав вухо. А Мартін Бейлі каже, що все це сталося в день сварки Ван Гога з другом Полем Гогегом. А це і є перша версія, яку розглядали вчені, намагаючись зрозуміти, що змусило митця позбавити себе вуха.

Передбачається, що 23 грудня 1888 Ван Гог сильно посварився з товаришем і в пориві люті та нервової напруги відрізав собі слуховий орган.

Кажуть, що нідерландський художник страждав на кілька психічних розладів, зокрема біполярний і прикордонний розлад особистості.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що на відомій картині Ботічеллі знайшли чернетку іншої роботи.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини