Головна Новини Суспільство Наука та освіта Чому люди відчувають на собі чужий погляд: вчені дали відповідь
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому люди відчувають на собі чужий погляд: вчені дали відповідь

Людина відчуває погляд іншого периферійним зором

6 січня 2021, 11:55 comments1209
Поділіться публікацією:

Напевно, кожна людина хоч раз у житті, "відчувала спиною" на собі чужий погляд. І це одне з найцікавіших явищ, яке доводять, що в нашому мозку присутні особливі "системи" сприйняття.

Чому люди відчувають на собі чужий погляд: вчені дали відповідь

Як ми відчуваємо на собі чужий погляд / фото: pixabay.com

Доктор психологічних наук Колін Кліффорд говорить, що люди можуть спілкуватися за допомогою не тільки вербальних і невербальних способів, але й інстинктами. "Те, що людина може вловлювати на собі чужий погляд, свідчить про соціальну природу людей", — підкреслив дослідник.

Відомо, що як тільки людина відчула дискомфорт і "зловила" чужий погляд, її мозок починає включати інші механізми: він аналізує відстань до "спостерігача", невербальні сигнали, які подає його тіло, і пов'язані з ним можливі загрози. І все це відбувається за якісь частки секунди.

Феномен "відчувати спиною" чужий погляд спрямований на вміння пристосуватися до змін зовнішнього світу. Також це ознака залежності людей один від одного, яка вказує на прагнення до соціалізації.

"Якщо ваш мозок відчуває загрозу, то він тут же відправляє вас на пошуки "спостерігача". Це закладено природою — якщо є загроза, заради своєї ж безпеки не можна упускати її з поля зору. Наприклад, ви йдете, а за вами слідує людина, від якої падає тінь. Включається інстинкт самозахисту. Ви бачите цю тінь і обертаєтеся, щоб дізнатися, хто там дивиться на вас. У момент, поки ви обертаєтеся, людина, яка йде позаду, інстинктивно буде дивитися вам в очі. Для неї ви виступаєте як несподівана перешкода, і їй потрібно звернути на це увагу. Так що ця реакція виникає завдяки нашому інстинкту самозбереження і виживання", — розповів психолог.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що вчені заявили, що життя на Землі з'явилося випадково.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини