Головна Новини Суспільство Наука та освіта Через зміни клімату Арктика може позеленіти
commentss НОВИНИ Всі новини

Через зміни клімату Арктика може позеленіти

Озеленення Арктики призведе до зростання середніх температур на планеті

21 березня 2021, 17:20
Поділіться публікацією:

Глобальне потепління — одна з найсерйозніших міжнародних проблем XXI століття. Вчені кажуть, що через зміни клімату може знову позеленіти та зацвісти Арктика.

Через зміни клімату Арктика може позеленіти

через зміни клімату Арктика може позеленіти / Фото: Suggestion

Група міжнародних дослідників за допомогою ДНК-зразків стародавніх рослин, які були виявлені в озерних відкладеннях в Арктичної зони, з'ясувала, що росло в регіоні понад 1000 століть назад. Виявилося, що ареал зростання карликової берези за цей час віддалився від Арктики на 400 кілометрів. Це говорить про те, що в далекому минулому Заполяр'я було схоже на нинішню зелену і квітучу тундру.

Виходячи з результатів дослідження, експерти припускають, що цей та інші арктичні види рослинності через зміни кліматичних умов, знову повернуться на північ, і це серйозно змінить зовнішній вигляд Арктичної зони. Регіон може перетворитися із моховий тундри в трав'янисту, а це призведе до наслідків, які відіб'ються на всій глобальній екосистемі.

Відзначимо, що в Арктиці ростуть карликові чагарники, злаки, трави, лишайники та мохи. Низькі температури зумовлюють мале різноманіття видів і невеликі розміри рослин. А ось дерев в місцевості немає.

Нагадаємо, що Гольфстрім — потужна тепла атлантична течія, вперше за понад 1000 років рекордно сповільнилася. Вчений Штефан Рамшторф каже, що її ослаблення впливає на обидві сторони Атлантичного океану. Як це може вплинути на клімат, дізнайтеся в нашому матеріалі.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що дослідники зі Стенфордського університету оцінили, які катастрофічні наслідки можуть спричинити зміни клімату.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини