Головна Новини Суспільство Наука та освіта Були, та загули: які професії зникли від непотрібності
commentss НОВИНИ Всі новини

Були, та загули: які професії зникли від непотрібності

Опубліковано список професій, які давно були дуже затребувані, а сьогодні про них навіть мало хто чув

16 травня 2021, 18:25 comments2499
Поділіться публікацією:
За останні 200 років стрімкий розвиток науки та технологій змінив соціальну карту світу. З'явилося безліч цікавих нових професій і сфер діяльності, але деякі види роботи зникли з порядку денного.

Були, та загули: які професії зникли від непотрібності

П'ять професій, які давно зникли (фото з відкритих джерел)

Молочник

Коли не було холодильників і спеціальних упаковок, молоко розносили по домівках молочники. Вони їздили по вулицях міста, закликаючи всіх бажаючих придбати у них продукцію. Молочники навіть носили спеціальний одяг, по якому їх могли легко впізнати мешканці. У більшості країн така послуга вже давно втратила свою актуальність, але можливо в Індії, в деяких місцевостях, ще можна зустріти справжнього молочника.

Ліхтарник

До появи електричних ліхтарів багато великих міст висвітлювалися газовими ліхтарями, а їх потрібно було запалювати — і цим займався спеціальна людина. Ліхтарники за допомогою довгих сходів забиралися на ліхтар і сірниками або масляною лампою вмикали світло. Згодом були розроблені системи, які дозволили запалювати ліхтарі автоматично.

Людина-будильник

У XVIII-XIX століттях в Європі відбулася промислова революція. У містах почали будуватися фабрики, заводи й в житті людей з'явилося поняття "робочий графік". Тоді й виникла необхідність в людині-будильнику, яка ходила і будила робочих на ті самі фабрики та заводи. Нескладно здогадатися, яка технологія зробила професію безглуздою: поява звичайного будильника.

Лектор

На початку XX століття цим терміном позначали дивну форму розваги робітників. На сигаретні фабрики наймали людину, яка читала вголос робочим цікаві розповіді, газети та інші тексти, щоб тим не було нудно. Але у 20-і роки лекторів замінило звичайне радіо.

Розвізник льоду

До появи холодильників продукти зберігали в шафах з льодом. Вирізанням льоду і його транспортуванням займалися спеціальні люди. Городяни вивішували на будинках таблички, щоб розвізник льоду знав, скільки саме їм потрібно. Попри те що професія майже зникла з появою холодильників, лід розвозять дотепер — наприклад, по ресторанах.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, які професії є найбільш потрібними у 2021 році.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини