Головна Новини Суспільство Наука та освіта Айсберги над океаном: українські полярники стали очевидцями унікального явища в Антарктиді
commentss НОВИНИ Всі новини

Айсберги над океаном: українські полярники стали очевидцями унікального явища в Антарктиді

Експедитори зафіксували «летючі» айсберги над водами Південного океану недалеко від станції

8 червня 2021, 16:34
Поділіться публікацією:

Вчені 26-ї Української антарктичної експедиції (УАЕ), які зараз знаходяться на станції "Академік Вернадський", спостерігали за унікальним явищем.

Айсберги над океаном: українські полярники стали очевидцями унікального явища в Антарктиді

"Летючі" айсберги в Антарктиді. Фото: facebook.com/AntarcticCenter

Експедитори стали очевидцями, як величезні айсберги і острови начебто висіли в повітрі над поверхнею Південного океану. Про це повідомив на сторінці в Фейсбук Національний антарктичний науковий центр.

Правда, в Центрі відразу ж уточнили, що таке явище — це всього лише міражі на кшталт тих, які з'являються в пустелі або над розпеченими поверхнями.

Вчені пояснюють, що найчастіше таке явище можна спостерігати в Антарктиді, де холодне повітря з континенту може виходити на досить теплий і не покритий льодом океан.

Також вони додають, що міражі в Антарктиці можуть триматися протягом кількох днів або тижнів.

"Що таке міражі і як вони утворюються? Через аномальне заломлення світла в атмосфері, крім предметів у їхній справжній стан, з'являються також їх уявні зображення. Вони є результатом внутрішнього відображення предметів в атмосфері. Тонкий шар гарячого повітря "залипає" над поверхнею, не встигаючи підніматися і перемішуватися. Це діє, як криве дзеркало, іноді навіть наближаючи далекі предмети", — пояснюють у Національному антарктичному науковому центрі.

Вчені припускають, що легенда про летучий корабель, імовірно, теж пов'язана з появою міражу.

Раніше видання "Коментарі" писало про те, що Земля почала прискорювати своє обертання, в результаті чого день став коротшим на 0,5 секунди. Таке явище зафіксували вперше за всю історію спостережень. Це неабияк занепокоїло вчених.

Однак згодом вони заспокоїли людство і повідомили, що такі зміни швидкості обертання Землі не є небезпечними, адже йдеться про крихітний відрізок часу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини