Головна Новини Суспільство Наука та освіта Астрономи назвали планету іменем українського фізика
commentss НОВИНИ Всі новини

Астрономи назвали планету іменем українського фізика

На честь фізика названо одну з малих планет

8 червня 2021, 18:09
Поділіться публікацією:

У космосі тепер є планета, яка носитиме ім’я визначного українського фізика Івана Пулюя. Міжнародний астрономічний союз (IAU) назвав малу планету на честь винахідника з нагоди 175-річчя від дня його народження.

Астрономи назвали планету іменем українського фізика

На честь українського фізика назвали планету. Фото: vue.gov.ua

Гарною новиною поділився на сторінці у Фейсбук науковий співробітник Інституту фізики НАН України Василь Шендеровський.

"Міжнародний астрономічний союз назвав малу планету іменем Івана Пулюя (226858) Ivanpuluj = 2004 TY 13, про що повідомлено в Bulletin WGSBN (робоча група з питань номенклатури небесних тіл), Vol. 1, № 1, 2021, May 14, p. 24", — написав він.

Василь Шендеровський наголосив, що новина стала приємними сюрпризом для вчених, колективу Тернопільського НТУ ім. Івана Пулюя, мешканців Тернопільщини та, зокрема, селища Гримайлова, де народився фізик, адже всі чекали цього моменту впродовж трьох років.

Що відомо про винахідника Івана Пулюя?

Український фізик народився у 1845 році. Родом із селища Гримайлів Тернопільської області. Освіту здобував у Віденському та Страсбурзькому університетах.

Після навчання був викладачем з фізики та математику у Військово-морській академії у Хорватії. Там він створив прилад для вимірювання механічного еквівалента теплоти, який згодом був відзначений срібною медаллю на Всесвітній електротехнічній виставці у Парижі. Був ректором Німецької вищої технічної школи у Празі.

Окрім фізики, Іван Пулюй займався фундаментальними дослідженнями, писав наукові праці та різні публікації. Також він разом із Пантелеймоном Кулішем та Іваном Нечуєм-Левицьким вперше повністю переклав на українську мову Білію.

Видання "Коментарі" також писало про те, що днями українські науковці зафіксували в Антарктиді унікальне явище. Полярники стали очевидцями велетенських "летючих" айсбергів над водами океану. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини