Головна Новини Суспільство релігія Віруючі відзначають одне з 12 головних свят: що можна і не можна робити сьогодні
commentss НОВИНИ Всі новини

Віруючі відзначають одне з 12 головних свят: що можна і не можна робити сьогодні

Православна церква відзначає свято Воздвиження Хреста Господнього

14 вересня 2023, 08:40 comments2711
Поділіться публікацією:

Як передає портал "Коментарі", 14 вересня за новим церковним календарем у православній церкві відзначають одне з 12 головних свят – Воздвиження Хреста Господнього. Повна назва цього свята — Воздвиження Чесного і Життєдайного Хреста Господнього. Воздвиження означає "підняття" — тобто це свято на честь підняття Хреста, на якому був розіп'ятий Ісус.

Віруючі відзначають одне з 12 головних свят: що можна і не можна робити сьогодні

Воздвиження. Фото: із відкритих джерел

Історія свята почалася ще в IV столітті, коли правив імператор-християнин Костянтин Великий. Він вирішив знайти Хрест, на якому був розп'ятий Ісус і відправив на пошуки свою матір, царицю Олену. Вона поїхала до Єрусалима і там, 326 року, знайшла святиню, у печері неподалік від міста. За переказами, у тій печері тоді знайшли три хрести і, щоб визначити, на якому був розп'ятий Спаситель, по черзі підносили кожен до тяжкохворої жінки. Після покладання одного з хрестів жінка зцілилася — так був знайдений Хрест Господній. 

До місця знахідки зібралися християни, і, щоб усі могли побачити хрест, його стали піднімати — споруджувати. Звідси походить назва свята, і стали святкувати цю подію. Хрест після цього розділили на дві частини — одна залишилася в Єрусалимі, але згодом була загублена, а друга вирушила до Константинополя. Зараз її частинки зберігаються в храмах Європи.

Воздвиження відзначають 14 вересня за новим церковним календарем (з 1 вересня 2023 року). За старим стилем його святкують 27 вересня.

У цей день не слід порушувати низку суворих заборон: заборонено лаятися, обговорювати, заздрити; не можна прибирати, прати, рубати дрова, займатися іншою фізичною роботою; не можна давати грошей у борг; не можна починати і задумувати важливі справи.

Заборонено цього дня йти в ліс — змії шукають місця для зимівлі, тому потрібно уникати зустрічі з ними.

Цього дня прийнято йти до храму та помолитися — за здоров'я, благополуччя та щастя в сім'ї. У свято прийнято постити — не можна їсти м'ясо, рибу, молочні продукти та яйця. Вважається, що той, хто постає на Воздвиженні, тому сім гріхів попрощається.

Читайте на порталі "Коментарі" — Православна Церква України з 1 вересня 2023 року перейшла на новий юліанський календар для нерухомих свят. Таке рішення було прийнято на Архієрейському соборі, на якому саме календарне питання і стало одним із ключових.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини