Головна Новини Суспільство релігія Велике церковне свято 9 серпня: що можна і не можна робити
commentss НОВИНИ Всі новини

Велике церковне свято 9 серпня: що можна і не можна робити

Яке православне свято 9 серпня відзначають віруючі та які традиції вшановують - дізнайтесь у нашому матеріалі

9 серпня 2022, 07:50 comments2069
Поділіться публікацією:

Як передає портал "Коментарі", Православна церква сьогодні відзначає велике церковне свято – день святого Пантелеймона. Здавна у народі це свято називалося – Пантелеймон-цілитель. Цей святий рівно вважається, як православною, так і католицькою церквою.

Велике церковне свято 9 серпня: що можна і не можна робити

Церковне свято. Фото: із відкритих джерел

Пантелеймон народився в язичницько-християнській родині. Мати його була віруючою і навчала сина Божим законам. Після її смерті вихованням дитини займався батько, який віддав Пантелеймона на навчання до лікаря. Хлопчик настільки майстерно опанував навичку лікування, що про цілителя швидко дізнався все місто. Він вирізнявся співчуттям до людей, часто допомагав нужденним і незабаром хрестився, почавши зцілювати людей молитвою.

Через популярність Пантелеймона йому стали заздрити колеги і донесли на молодого лікаря царю. Імператор Максиміан був язичником і відчайдушно боровся з християнством, тому наказав схопити Пантелеймона і змушував його зректися Христа. Отримавши відмову, почав жорстоко мучити лікаря, а потім стратив його.

Що просять у святого Пантелеймона

Через те, що святий мученик прославився, як захисник усіх страждаючих і нужденних, а також справжній лікар, православні віруючі можуть помолитися Пантелеймону про допомогу у справах, про міцне здоров'я та зцілення недуг.

9 серпня у народі говорили, якщо на Пантелеймона завиваються качани капусти, то осінь буде холодною; якщо мурахи вхід в мурашник закладають, то скоро піде дощ; коники стрибають і стрекочуть — до сухої і ясної погоди; якщо хворий в церкві відстоїть молебень на честь святого Пантелеймона, а вдома молитися буде на його ікону, то скоро одужає.

Що сьогодні не можна робити

Православна церква суворо забороняє в цю дату проходити повз чуже горе, інакше Господь покарає за байдужість. Наші пращури помітили, якщо у цей день мороз, то весна буде холодною. Також 12 серпня не варто нікуди возити сіно та хліб, інакше гроза все спалить.

Що можна робити 9 серпня

Господарі цього дня здавна пекли пиріжки з капустою, готували супи та тушкували овочі. Робили заготівлі на зиму – засолювали та квасили. Пригощали приготованим усіх нужденних.

Знахарі ходили в ліс і до болот за травами. Вірили, що зібрані в цей день рослини мають цілющу силу.

Читайте також на порталі "Коментарі" — яке було церковне свято 8 серпня: що можна і не можна робити.

Також видання "Коментарі" повідомляло – у Путіна відповіли на пропозицію Туреччини щодо зустрічі президентів України та РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини