Головна Новини Суспільство релігія В Україні можуть змінити дату святкування Дня захисника України: у чому причина
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні можуть змінити дату святкування Дня захисника України: у чому причина

Православна церква України переходить на новий юліанський календар і тому виступає з ініціативою змінити дату відзначення деяких державних свят

25 травня 2023, 18:00 comments2333
Поділіться публікацією:

Православна церква України ухвалила рішення про перехід на новий юліанський календар. Водночас у ПЦУ виступили з ідеєю про перенесення одного з головних державних свят – Дня Державності, що відзначається 14 жовтня, на 1 жовтня. Як передає портал "Коментарі", про це розповів митрополит Переяславський та Вишневський Олександр (Драбинко) в інтерв'ю "Радіо Свобода".

В Україні можуть змінити дату святкування Дня захисника України: у чому причина

Православний календар. Фото: з відкритих джерел

Священнослужитель зазначив, що він виступив з ініціативою було звернутися до органів державної влади, в компетенції яких приймати рішення про врегулювання цього питання, згідно з церковним календарем за новим стилем відповідно до тих свят, які до нього прив'язані.

"Це Покров і День Державності. Фактично це лише два свята, які ми відзначаємо спільно з державою, яка співпадає з церковними святами, державні дати. А Різдво 25 грудня — воно і так уже було оголошено державою вихідним днем", — розповів митрополит Олександр.

В Україні 14 жовтня відзначається День захисників та захисниць України. Свято є офіційним вихідним. Воно також пов'язане з церковним днем Покрови Пресвятої Богородиці, який за схваленим ПЦУ новоюліанським календарем припадатиме на 1 жовтня.

Також читайте на порталі "Коментарі" — Православна Церква України з 1 вересня 2023 року перейде на новий юліанський календар для нерухомих свят. Таке рішення було прийнято на Архієрейському соборі, на якому саме календарне питання і стало одним із ключових.

після переходу на новоюліанський календар зміняться дати низки нерухомих свят. Зокрема, Різдво буде 25 грудня, а не 7 січня. Покров відзначатиме 1 жовтня, Водохреща – 6 січня, а День Святого Миколая – 6 грудня. Відзначення Пасхи, що рухається, і прив'язаних до неї християнських подій залишиться без змін. Трійцю традиційно відзначають на 50-й день після Воскресіння Христового.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини