Рубрики
МЕНЮ
Кречмаровская Наталия
У неділю, 2 березня, завершується Масляна — тиждень перед Великим постом. Неділю називають Прощеною, бо саме цього дня важливо очистити свою душу від гріхів і попросити прощення у всіх, кого образили. Прощена неділя — день примирення і початку нового життя. У важливо не тільки попросити вибачення за свої провини, а відпустити всі образи. Вважається, що Великий піст втрачає свій високий сенс, якщо тільки утримуватися від їжі, без взаємного прощення образ.
Ілюстративне фото
Цього дня також завершуються святкові частування перед початком суворого посту.
Зазначається, що просто слова “пробач” недостатньо — варто говорити “Прости мене!”. Якщо вибачення просять у вас, то відповідати потрібно “Бог простить і я прощаю!”.
Також важливо просити пробачення від серця, а не просто слідувати традиції. Також щиро потрібно і пробачати, не згадуючи більше образ.
Пити алкоголь і їсти м’ясні страви.
Займатися рукоділлям, прибирати, займатися важкою фізичною працею, прати.
Лаятися, лихословити, заздрити, піддаватися негативним думкам, матюкатися і лаяти дітей.
Відмовляти у проханні про прощення.
Нагадаємо, що на Масляну, як писав портал "Коментарі", заведено пекти млинці, однак ця страва не була традиційно українською. Традиційною українською стравою на Масляну були вареники. Млинці впровадили уже за радянського часу.
Також нагадаємо, що Масляна розпочалася 24 лютого та триває до 2 березня включно. Цього тижня є певні обмеження — головне з них — заборона на вживання м'ясних страв. При цьому не варто відмовляти собі від вживання ласощів і млинців, адже вони вважаються головним символом цього свята. У народі вірять, що млинець, який ви з’їсте в цей тиждень першим, може зміцнити ваше здоров’я на цілий рік.
Новини