Рубрики
МЕНЮ
Кречмаровская Наталия
З 24 лютого до 2 березня в Україні триває тиждень підготовки до Великого посту або Масляна. У цей час головною стравою вважаються млинці — є повір'я, що перший млинець, який людина з'їсть на Масляну, дасть здоров'я на весь рік.
Ілюстративне фото
Однак експерти переконані, що традиційною українською стравою на Масляну були вареники. Млинці впровадили уже за радянського часу, пише видання “РБК-Україна”.
Етнологи та фольклористи зазначають, що обрядовою їжею у це свято для українців все ж таки були вареники з сиром, холодець зі свинячих ніжок, налисники (у млинці загортають начинку, часто — сир), капуста з олією, сир, капусняк, каші, борщ із рибою ... та інші не м'ясні страви.
За словами доктора філологічних наук, завідувача кафедри фольклористики Інституту філології КНУ ім. Тараса Шевченка Олени Іванівської, традиція приготування млинців, впровадилася в Україні уже за радянських часів. Вона також зауважила, що вареник вважався не просто їжею, а символом місяця.
Етнолог, кандидат філологічних наук, завідувач науково-дослідного відділу інноваційних технологій та популяризації культури Українського центру культурних досліджень Валентина Телеуця зазначила, що на Масницю відповідно до давніх традицій варили саме вареники, і на козацьких землях це була головна ритуальна страва.
За словами наукового редактора журналу "Локальна Історія" та етнографа Юрія Пуківського, неодмінним атрибутом святкування та найважливішою стравою є вареники з сиром, политі маслом та сметаною.
Крім вареників на Масляну також готували інші не м'ясні страви — сирники, сирні баби, сирні запіканки, галушки на молоці, молочний кисіль.
Нагадаємо, портал “Коментарі” писав про рецепти смачних млинців на Масляну.
Новини