Головна Новини Суспільство релігія Церковне свято 18 червня: що не можна робити у цей день
commentss НОВИНИ Всі новини

Церковне свято 18 червня: що не можна робити у цей день

Православна церква у цей день вшановує пам'ять священномученика Дорофія Тирського: головні традиції та заборони

18 червня 2022, 09:25 comments1185
Поділіться публікацією:

У суботу, 18 червня, православні згадують священномученика Дорофея, єпископа Тирського. У народі це свято називають Дорофєєв день. Що можна і категорично не можна сьогодні робити?

Церковне свято 18 червня: що не можна робити у цей день

Церковне та народне свята 18 червня (фото з відкритих джерел)

Відомо, що Дорофей в зрілому віці став єпископом у фінікійському місті Тірі. Але коли почалося "полювання" на християн, він змушений був залишити паству і ховатися від язичників. Після того, як був прийнятий Міланський едикт (документ, який дарував свободу віросповідання християнам і повертав їм усі конфісковані церкви та церковне майно — прим. авт.), Дорофей повернувся і близько 50 років керував своєю єпархією. Але переслідування християн знову було відновлено, коли правити почав Флавій Юліан. У цей час єпископ був убитий.

Дорофею приписують складання "Синопсису" (збори сказань про житті пророків і апостолів), які містить один із варіантів списку апостолів від сімдесяти.

У народі 18 червня називають Дорофєєв день. З цього дня ночі стають найкоротшими в році, "горобцеві", бо маленькі та швидкі, як ця пташка. Ще свято називали "День/ніч сон-трави", бо в полях починала розпускатися ця загадкова рослина.

Наші пращури приділяли велике значення у цей день. Якщо наснилося щось погане, то треба було попросити у святого допомоги та захисту.

Цього дня треба було встати рано-вранці й виполоти на грядках усі бур'яни, інакше вони виростуть великими. Також 18 червня люди спостерігали за вітром, якщо він був північний і північно-західний, отже, можуть бути якісь негоди, південний означав благодать, а східний — повсюдне загострення різних хвороб. Зненацька холодний вітер міг нагнати грозові хмари.

Що не можна робити 18 червня?

- постарайтеся не брати в руки колючі та ріжучі предмети, тому що вони можуть залучити негаразди;

- забороняється у це свято розпускати плітки, інакше на язику з'явиться типун, який сильно болітиме

- у Дорофєєв день не бажано ділитися чужими таємницями з будь-ким, навіть якщо слухачем була дуже близька для вас людина;

- не можна вести діалог з незнайомцями, бо цього дня, як вірили наші предки, нечиста сила могла набути людського вигляду, щоб втертися в довіру і дізнатися якусь секретну інформацію.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, яке в Україні відзначатимуть нове державне свято.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини