Головна Новини Суспільство релігія Церковне свято 14 червня: що забороняється робити цього дня
commentss НОВИНИ Всі новини

Церковне свято 14 червня: що забороняється робити цього дня

Цього дня православна церква вшановує пам'ять мученика Іустина Філософа, а також преподобного Агапіта Печерського: що можна і не можна робити

14 червня 2022, 01:50 comments2302
Поділіться публікацією:

У вівторок, 14 червня, церква та віруючі вшановують пам'ять Іустина Філософа – одного з перших християнських апологетів, а також Агапіта Печерського – ченця Києво-Печерського монастиря. Які існують традиції та заборони у цей день?

Церковне свято 14 червня: що забороняється робити цього дня

Церковне та народне свята 14 червня (фото з відкритих джерел)

Відомо, що Іустин Мученик – ранньохристиянський мученик та апологет. Він народився в сім'ї язичників, але свідчення пророків, які, на його думку, були більш надійними, ніж філософські роздуми, зародили в його душі віру в Бога. Іустин прийняв християнство, за що його схопили. Суд засудив його до страти.

Також 14 червня вшановують пам'ять Агапіта Печерського, який прийняв чернечий постриг у Києво-Печерському монастирі. Його вважають першим лікарем Київської Русі, він прославився своєю безплатною допомогою хворим, набув великої популярності зціленням важко хворих за допомогою молитви та вареного билию. Мощі Агапіта відпочивають в Антонієвих (Ближніх) печерах Києво-Печерської лаври.

У народі це свято називають Устин — Брусничні губи. А все тому, що до 14 червня вже починала заспівати лісова ягода і наші предки бруднили рота, поїдаючи їх. Цього дня було заведено вибачатися перед тими, кого ви могли образити.

Молоді дівчата в це свято здійснювали різні обряди, що допомагають їм позбавитися настирливих залицяльників, яких вони не хотіли бачити і яким не відповідали взаємною симпатією. Для цього дівчина спочатку кликала небажаного їй хлопця до себе і давала йому вербову лозину, а після цього вербовою гілкою відмітала його сліди. Якщо ж хлопець був коханий, тоді варто було з ним обов'язково побачитись, бо це пророкувало щасливе життя.

Ще цього свята люди, знаються на травах, вирушали до лісу, щоб зібрати потрібні рослини й зробити з них лікувальні мазі та настойки.

Що не можна робити 14 червня?

— не можна працювати на городі з будівлями, наприклад, ремонтувати огорожу, інакше можна залучити неприємності;

— не можна робити захисні амулети та обереги, тому що річ, зроблена у таке свято, може навпаки нашкодити;

— не можна сваритися з близькими, бо святі можуть розгніватись;

— не можна зловживати алкогольними напоями;

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що в Україні відзначатимуть нове державне свято.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини