Головна Новини Суспільство релігія Церковне свято 1 вересня: що можна і не можна робити сьогодні
commentss НОВИНИ Всі новини

Церковне свято 1 вересня: що можна і не можна робити сьогодні

Яке православне свято 1 вересня відзначають християни, і які традиції потрібно шанувати сьогодні – дізнайтесь у матеріалі

1 вересня 2022, 07:30
Поділіться публікацією:

Сьогодні церква відзначає день пам'яті мучеників Фекли, Тимофія та Агапія. Андрій Стратілат був воєначальником у часи походів проти персів. Ставився до своїх воїнів шанобливо і з любов'ю, тим самим заслуживши довіру солдатів. Стратилат сповідував християнську віру і навчав цього солдатів, з Божою допомогою виграв багато війн. З заздрощів інші воєначальники донесли імператору, що Стратилат не поклоняється язичницьким богам.

Церковне свято 1 вересня: що можна і не можна робити сьогодні

Церковне свято. Фото: з відкритих джерел

Імператор довго мучив Андрія, змушуючи його зректися віри, але християнин був непохитний. Разом з воїнами його помістили до в'язниці, але незабаром звільнили завдяки підтримці народу. Після цього Стратилат сам хрестився і хрестив солдатів. Вчинок Андрія розцінили як втечу і зраду царя. Пізніше його разом із солдатами стратили. На честь мученика та великого воєначальника відзначається народне свято 1 вересня – Фекла-буряк.

Прикмети 1 вересня

якою буде погода на Феклу — така і осінь;

журавлі відлітають 1 вересня — до ранньої зими;

на Феклу туман по полю стелиться — до сніжної і довгої зими.

Хороші сни на 1 вересня — знак того, що ви рухаєтеся в правильному напрямку. Кошмари говорять про те, що потрібно поміняти тактику поведінки.

Що не можна сьогодні робити

розповідати про свої плани на майбутнє — не збудеться;

скаржитися — зіткнетеся з більш серйозними труднощами;

ремонтувати взуття, одяг, пришивати гудзики, якщо збираєтеся в поїздку — втратите здоров'я;

заздрити — будете мати потребу в грошах.

Що можна робити 1 вересня

Першого вересня в народі прийнято прибирати, мити вікна, приводити будинок в порядок. Багато господинь готують частування з овочів нового врожаю. На городах прибирають буряк і моркву. Сьогодні можна гадати на горіхах: потрібно покласти на стіл волоський горіх і запитати, звідки з'явиться наречений. В який бік горіх покотиться — звідти і чекати судженого. 

Читайте також на порталі "Коментарі" – яке церковне свято відзначалося в останній день літа: що можна і не можна було робити.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини