Головна Новини Суспільство Природні ресурси Як США допомогти Європі позбутися газового зашморгу Путіна – чому країни ЄС уже захиталися
commentss НОВИНИ Всі новини

Як США допомогти Європі позбутися газового зашморгу Путіна – чому країни ЄС уже захиталися

Головний внесок, який можуть зробити США у якнайшвидшому завершенні газової кризи в Європі - це посилення військової допомоги Україні

28 липня 2022, 11:47
Поділіться публікацією:

Газовий шантаж, який влаштувала Росія, серйозно б'є по Європі, як і вся її агресія проти України. Не стоять осторонь і США. Експерти розповіли виданню "Коментарі", як можуть (і чи можуть) американці допомогти європейцям пережити цей російський тиск, а також про настрої всередині самих Штатів.

Як США допомогти Європі позбутися газового зашморгу Путіна – чому країни ЄС уже захиталися

Газ. Фото з відкритих джерел

У повоєнних угодах між Заходом та РФ будуть закладені нові алгоритми співробітництва, у тому числі з газових питань

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього президент аналітичного центру "Політика" Ігор Попов вважає, що використання Росією постачання газу як зброї несе загрозу і європейській економіці, і єдності Заходу в протидії військовій агресії.

"У США, – наголошує експерт, – це чудово розуміють та працюють над мінімізацією відповідних наслідків. По-перше, збільшуються обсяги постачання до європейських портів американського зрідженого газу. Тут у вигіднішому становищі опинилися країни, які правильно спрогнозували геополітику і своєчасно побудували портову інфраструктуру. Так, Польща може отримувати достатні обсяги у порту Свиноуйсьце. А ось Німеччина, яка робила ставку на російський трубопровідний газ, зараз відчуває на собі наслідки цієї стратегії. По-друге, США також проводять активну дипломатичну роботу на Близькому Сході з метою координації дій щодо постачання енергоносіїв".

Ігор Попов зазначає, що значно збільшити обсяги видобутку нафти не вдалося, проте є ймовірність збільшення постачання зрідженого газу на європейські ринки.

"Штати також допомагають у зміні архітектури газопроводів та будівництві нових сховищ, – продовжує експерт. – Так, Болгарія та Північна Македонія зможуть отримувати газ із грецьких портів, і таким чином відмовитись чи знизити залежність від Газпрому. Але все одно через кілька місяців повної відмови від російського газу Європа не досягне. Тому найбільша допомога від США для Європи – це сприяння військовим перемогам України та досягненню миру. У повоєнних угодах між Заходом та РФ будуть закладені нові алгоритми співробітництва, у тому числі з газових питань. Повного відновлення поставок газу або тотального зняття санкцій не буде, але сторони зможуть домовитися про поступові енергетичні зміни, менш болючі для європейської економіки".

РФ не можна дати шансу розхитати європейську єдність

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко розмірковує так:

"Якщо винести за дужки Росію, саме США є ключовими постачальниками зрідженого газу (поряд з Катаром), для якого в Європі зараз активно будуються термінали. Але в самих Штатах також є проблема зі зростанням цін на пальне, із загальною інфляцією. І вона серйозно промовляється у внутрішньому дискурсі, особливо з наближенням проміжних виборів (загальні вибори, що проводяться в середині чотирирічного терміну повноважень президента – у даному випадку 8 листопада; заповнюються усі 435 місць у Палаті представників США та 33 чи 34 зі 100 місць у Сенаті США) — Прим. ред.). І там теж активізує проросійська пропаганда (не так яро, як у Європі, але все ж таки) у стилі – забудьте про Україну, думайте про свій добробут, нехай ваші політики думають про вас, а не про когось за океаном".

Хоча, безперечно, наголошує експерт, політика авторитарного агресора в центрі Європи не може не відображатися ні на ЄС, ні на США.

"Зрозуміло, що рівні комунікації є різними. Але проросійські меседжі в США (де я зараз працюю), на жаль, також присутні. І частково працюють, особливо щодо людей з низьким рівнем доходу, які не так розуміються на геополітиці як той же середній клас", – зазначає Катерина Одарченко.

В ЄС, продовжує вона, також триває неоднозначний внутрішній дискурс.

"Прихильники РФ у тій же Німеччині розгойдують тему екологічної небезпеки зрідженого газу, його вищу ціну, про необхідність захисту прибережної зони тощо. І все ж європейська енергетична політика перебудовується, у тому числі відмовляючись від попередніх рішень – знову повертаються до вугілля, щоб не закривати АЕС, хоч раніше збиралися. Це складні процеси, які збільшують вартість енергоресурсів для споживачів (а газ – це ще й робота промпідприємств). І жителі тієї ж Німеччини чи Австрії у якийсь момент можуть поставити свої економічні інтереси на перше місце. Тим паче, що російська пропаганда ще досить активна. Отже, нам потрібно проводити серйозну роботу в цьому напрямку, не давши РФ шансу розхитати європейську єдність, пояснюючи необхідність поставити агресора на місце. Тому що. якщо це не зробити зараз, потім найгірше буде всім", – констатує Катерина Одарченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому визволення Херсонщини виб'є один із базових козирів РФ – коли розпочнеться активна фаза.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини