Головна Новини Суспільство Міграція населення Життя в Угорщині: українка розповіла, які переваги отримують біженці та які є мінуси
commentss НОВИНИ Всі новини

Життя в Угорщині: українка розповіла, які переваги отримують біженці та які є мінуси

Як в Будапешті українським біженцям знайти роботу та влаштувати дитину й скільки треба грошей

5 липня 2022, 17:55 comments1414
Поділіться публікацією:

В країні триває повномасштабна війна більше 130 днів. Дехто вже повертається з тимчасових домівок, із-за кордону додому, в деокуповані міста та села, інші ж навпаки продовжують евакуйовуватися з прифронтових територій чи прикордонних регіонів. Наші громадяни виїхали в різні країни, й навіть на інші континенти, втікаючи від війни. Ми розповідаємо історії українців, що були змушені покинути свої домівки.

Життя в Угорщині: українка розповіла, які переваги отримують біженці та які є мінуси

Угорщина, фото Анастасії Бродюк

Як ставляться до українців в Угорщині та чи можна там знайти роботу й влаштувати життя розповіла Анастасія Бродюк. Жінка з дитиною приїхала до Будапешту з Кіровоградщини ще до початку повномасштабної війни — відвідати чоловіка й залишилася.

- Як угорці допомагають українським біженцям? Чи є гуманітарні штаби, центри, де видають продукти, речі в Будапешті?

З початком війни в Україні в Будапешті було створено пункти допомоги на залізничних вокзалах. Основним таким вокзалом став Keleti, куди прибувала більшість біженців з України. Прибувших людей годували, надавали одяг, коляски для дітей чи інвалідів, медичну допомогу, допомагали з транспортом чи знайти житло, надавалися безкоштовні сім-картки та інше.

Наразі зі зменшенням хвилі біженців на вокзалах час від часу ви можете біля кас знайти перекладача, який вас може направити чи допомогти взяти вам безкоштовний або з суттєвою знижкою білет, за наявності українського документа. З початком воєнних дій в Будапешті було створено волонтерський центр за адресою Hajos  1,  де прибувші люди могли звернутися по допомогу будь-якого характеру, а також бажаючі допомогти приносили туди гуманітарну допомогу. Також було створено список закладів для безкоштовного харчування українців.

- Наразі для українців є якісь знижки, пільги в Угорщині?

На сьогодні будучи в Угорщині, українцям можна користуватися такими привілеями, як:

- безкоштовний проїзд в громадському транспорті для українців (наразі продовжено до 30 серпня)

- взяти в залізничній касі "квиток Солідарності" — він дає право безкоштовно пересуватися по країні.

Також була створена безкоштовна юридична консультація  з будь-якого питання (спеціально для українців). Для отримання статусу про потребу в тимчасовому захисті потрібно звернутися в визначений  міграційний відділ, де саме працюють з українцями. В місті Будапешт це відділ за адресою  Harmat út 131.

Тимчасовий захист дає:

- Дозвіл на проживання в країні;

- Отримання соціальної допомоги /працевлаштування;

- Забезпечення житлом (заселення у центр або надання засобів для проживання);

- Діти до 18 років мають право навчатись у закладах освіти на тих правах що й громадяни країни;

- Безкоштовне медичне обслуговування;

- Можливість отримати статус біженця в майбутньому.

- На скільки відрізняється життя в Будапешті від життя в Україні? Чи дорожчі там продукти, чи є можливість орендувати житло?

Будапешт — це дуже гарне місто з безліччю прекрасних визначних місць та пам‘яток історії країни. Архітектура міста не може не приваблювати, але головне відкриття для мене це відносний спокій у місті. Як для столиці місто має не такий насичений потік людей, машин, метушню, як, наприклад, в Києві. Тут майже ніколи не буває, щоб зайшовши в метро ти не знайшов собі вільного місця присісти.

Я вважаю, що життя в Будапешті не на багато дорожче аніж, наприклад, в Києві. Ціна на продуктовий коршик така ж як в Україні. Можна виділити продукти, які є дорожчими, це яйця, хліб та більшість овочів. І навпаки, наприклад, твердий сир чи молоко можуть бути дешевшими, чим в Україні.

Життя в Угорщині: українка розповіла, які переваги отримують біженці та які є мінуси - фото 2
Життя в Угорщині: українка розповіла, які переваги отримують біженці та які є мінуси - фото 3


Угорські міста, фото Анастасії Бродюк

Житло також не зовсім дороге. Середньостатистична квартира з меблями у Будапешті буде коштувати 300-350 євро за місяць незалежно від району, чи то центр, чи віддалена частина. Найчастіші і стандартні вимоги орендодавців це оплата за 2 місяці, річний договір на оренду та без дітей. Тож, в випадку якщо ви не задовільняєте ці пункти прийдеться  стикнутися з нелегким випробуваннями, щоб знайти підходяще житло.

Коли ви оформили договір-оренду, то отримуєте тимчасову прописку. Тоді діток залюбки приймуть у найближчий по вашій прописці дитячий садок чи школу.

- Що вам відомо про дитсадочки, як там вихователі ставляться до українських дітей?

Поспілкувавшись зі знайомими українцями, чиї дітки пішли тут в садочок, вони дуже задоволені як тут відносяться до дітей, як їх розвивають, та й самим дітям на прям дуже подобається туди ходити. Дитячі садочки в Угорщині — це щасливе дитинство. Вони й справді займають особливе місце в житті місцевих дітей та їх батьків.

Також великим мінусом для людей, сімей, які прибувають на проживання до Угорщині є надскладна мова. В мене є дві знайомі сім‘ї, які через перші спроби знайомства з угорською мовою вирішили покинути цю країну і поїхати облаштовуватись десь далі. Так, щоб навчитися вільно говорити простою, побутово-розмовною мовою потрібно витратити якнайменш 1,5-2 роки на сумлінне навчання. Але є й хороша новина, якщо у вас є діти до 6-8 років. Потрапляючи в угорськомовне довкілля (садок, школу) через 6 місяців вони вже розмовляють та стають перекладачами для власних батьків.

- Чи є можливості працевлаштування для українських біженців в Угорщині?

На рахунок працевлаштування, я вважаю що тут легко влаштуватися на роботу, адже найпопулярніша робота для українців — це склади або заводи. Туди можна легко влаштуватися, наприклад, через об‘яви посередників в фейсбуці. Якщо вам до 45-50 років. Мінімальна зарплатня на заводах  600 євро за 8 годин роботи. Плюс привілеї, наприклад, додаткові кошти на харчування, безкоштовне відвідування басейну, тощо. Чи, наприклад, коли завод допомагає вам з оплатою вашої оренди житла або надає безкоштовно койко-місце в гуртожитку/готелі/квартирі. Для літніх людей в Угорщині є заводи, де фізичні навантаження мінімальні, тому і заробітня плата може бути дещо нижчою.

Як писав портал, фармацевт Марія Прохніцька з Львівської області переїхала до Німеччини з дітьми. жінка розповіла про складне рішення та подорож до іншої країни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини