Головна Новини Суспільство Міграція населення Сотні мешканців Кариб залишають домівки: острів йде під воду
commentss НОВИНИ Всі новини

Сотні мешканців Кариб залишають домівки: острів йде під воду

Населення карибського острова Карті-Суйтупо повинно залишити свій дім та переселитись на материк.

7 вересня 2023, 17:10 comments1075
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Жителі острова Карті-Суйтупо вимушені залишати свої будинки. Карибське море поступово підіймається, затоплює острів і житла місцевих мешканців. Експерти оцінюють, що до кінця століття Карті-Суйтупо та інші острови регіону будуть повністю під водою.

Сотні мешканців Кариб залишають домівки: острів йде під воду

Вид з висоти пташиного польоту на острів Карті-Суйтупо. Фото: Luis Acosta/Getty Images

Густонаселений острів Карті-Суйтупо знаходиться в Панамі. Його мешканці останніми роками намагаються адаптуватися до зміни клімату та модернізують свої житла та інфраструктуру. На дахах будинків з'явилися сонячні панелі, а біля узбережжя побудували дамби та земляні насипи. Острів знаходиться вище рівня води усього на один метр.

"Річ у тім, що через підвищення рівня моря, що є прямою причиною зміни клімату, майже всі острови будуть покинуті до кінця цього століття", — сказав науковий співробітник Смітсонівського інституту тропічних досліджень у Панамі Стівен Патон.

Уряд Панами розпочав довготривалу програму переселення населення з островів, яким загрожує підтоплення. Очікується, що населення острова Карті-Суйтупо буде переселено до кінця цього року або на початку 2024. Однак експерти зауважують, що переселення ставить під загрозу унікальну культуру та спосіб життя корінної громади Карті-Суйтупо, яка налічує менше ніж 2 тис. осіб.

Зараз громада живе без питної води та каналізації. Жителі повинні вирушати на човнах, щоб набрати питну воду з річок або купити її на материку. Мало хто має надійну електрику. Більшість жителів отримують електроенергію кілька годин на день від генератора, який встановив уряд Панами. А туалетами для жителів острова слугують загальні кабінки на краях пірсів. Крім того, шторми постійно руйнують будинки жителів острова.

"Повені та шторми зробили життя ще важчим... впливаючи на житло, воду, охорону здоров’я та освіту. Очікується, що така екстремальна погода стане більш поширеною, оскільки кліматична криза прискориться", — йдеться в останньому звіті Human Rights Watch.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що поліція Таїланду виявила велику партію лусок тварини, яка перебуває під загрозою вимирання.

Також "Коментарі" писали, що метеорологи врахували вплив Ель-Ніньйо та дали прогноз погоди на зиму 2024 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини