Головна Новини Суспільство медицина Запобігти інсульту чи серцевому нападу: тест на згортання крові можна буде зробити за допомогою смартфона
commentss НОВИНИ Всі новини

Запобігти інсульту чи серцевому нападу: тест на згортання крові можна буде зробити за допомогою смартфона

Додатку для смартфона необхідна одну крапля крові, щоб визначити, наскільки добре вона згортається

14 лютого 2022, 16:12
Поділіться публікацією:

Згустки крові утворюються природним чином, щоб зупинити кровотечу, коли хтось отримав травму. Але тромби у пацієнтів із медичними проблемами, такими як механічні серцеві клапани або інші серцеві захворювання, можуть призвести до інсульту або серцевого нападу. Ось чому мільйони американців приймають препарати для розрідження крові, такі як варфарин, які ускладнюють згортання крові.

Запобігти інсульту чи серцевому нападу: тест на згортання крові можна буде зробити за допомогою смартфона

Крапля крові на пальці - фото з відкритих джерел

Однак варфарин не є ідеальним і вимагає, щоб пацієнти часто проходили тести, щоб переконатися, що їх кров знаходиться в правильному діапазоні — кров, яка занадто легко згортається, все ще може призвести до інсульту або серцевого нападу, тоді як кров, яка не згортається, може призвести до тривалої кровотечі після травми. Щоб пройти тестування, пацієнти повинні або звернутися в клінічну лабораторію, або скористатися дорогою системою тестування вдома. Про це повідомляє Science Daily.

Дослідники з Вашингтонського університету розробили новий тест на згортання крові, який використовує лише одну краплю крові, вібраційний двигун і камеру смартфона. Система включає в себе пластикову насадку, яка тримає крихітну чашку під камерою телефону.

Людина додає в чашку краплю крові, яка містить дрібну частинку міді та хімічну речовину, яка запускає процес згортання крові. Потім вібраційний двигун телефону струшує чашку, а камера стежить за рухом частинки, яка сповільнюється, а потім припиняється, коли утворюється згусток. Дослідники показали, що цей метод входить в діапазон точності стандартних польових приладів.

"Раніше лікарі вручну качали пробірки з кров’ю вперед-назад, щоб контролювати, скільки часу знадобилося для формування згустку. Однак для цього потрібно багато крові, що робить цей процес неможливим для використання в домашніх умовах. Творчий стрибок, який ми тут робимо, полягає в тому, що ми показуємо, що, використовуючи вібраційний двигун на смартфоні, наші алгоритми можуть робити те саме. І ми отримуємо точність, подібну до найкращих комерційно доступних методів", – сказав старший автор Шьям Голлакота, професор UW Школи комп’ютерних наук та інженерії Пола Г. Аллена. 

Пацієнтам, які можуть контролювати свій рівень ПТ/МНВ з дому, потрібно буде звернутися до лікарів лише в тому випадку, якщо тест показав, що результати виходять за межі бажаного діапазону.

Дослідники хотіли отримати недорогий пристрій, який міг би працювати так само, як домашні прилади для вимірювання цукру в крові для людей з діабетом: людина може вколоти палець і перевірити краплю крові.

Як повідомляли раніше "Коментарі", наступний штам COVID буде смертельнішим і небезпечнішим і вчені пояснили чому.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини