Головна Новини Суспільство медицина Як виявити в себе постковідний синдром й на які симптоми слід звернути увагу
commentss НОВИНИ Всі новини

Як виявити в себе постковідний синдром й на які симптоми слід звернути увагу

Постковідний синдром виникає в 10-40% тих, хто перехворів

6 січня 2022, 17:00
Поділіться публікацією:

Як виявити в себе постковідний синдром й на які симптоми слід звернути увагу

В Україні вже виявили штам Омікрон, фото з відкритих джерел

В багатьох людей виникають різні неприємні відчуття після вже перенесеного COVID-19. Сімейна лікарка, що веде приватну медичну практику Олеся Гетьман написала по якій шкалі можна визначити, чи у вас постковідний синдром.

В тих, хто одужав від коронавірусної інфекції спостерігаються втома, головний біль, біль у м’язах, "затуманення в голові". Такі симптоми відчувають приблизно 10 — 40% тих, хто одужав.

Для того, що виявити "стан після Covid" через місяць чи кілька місяців, слід скористатися спеціальною шкалою оцінки стану здоров'я, яку розробили іноземні науковці — це Шкала Post-COVID Functional Status (PCFS).

Пропонується відповісти на такі запитання в анкеті: "Чи повернулися Ви до звичного життя (робота, навчання)?", "Чи можете Ви бути фізично і соціально активним, як до хвороби?", "Як Ви виносите інтенсивні фізичні навантаження?", "Чи Ви маєте слабкість, пришвидшене серцебиття, задишку після хвороби?" та інші запитання в шкалі.

На одні треба відповісти, підрахувавши бали: 0-немає такого; 1-не значні симптоми; 2-помірні; 3-виражені; 4-значно виражені. На інші — так або ні. Таким чином ви з'ясуєте який у вас рівень.

- Рівень 0 – 1 То життєдіяльність повністю збережена. Немає потреби у лікуванні;

- Рівень 2–3 Є помірні порушення. Потребуєте медичної допомоги та санаторного лікування;

- Рівень ≥ 4 Вказує на виражені порушення життєдіяльності. Потрібно лікуватись і відновлюватись у лікарні.

В Україні діє затверджений протокол надання реабілітаційної допомоги пацієнтам з "постійним симптоматичним синдромом COVID-19".

ШКАЛА Post-COVID Functional Status (PCFS)

Як виявити в себе постковідний синдром й на які симптоми слід звернути увагу - фото 2

Як повідомляв портал, українці наразі мають ризик підхопити вірус грипу та коронавірусу одночасно. За словами лікаря, циркуляція вірусів грипу ускладнює діагностику та, звісно, послаблює імунітет людини.

Також ми писали, про що слід пам'ятати вакцинованим. Ми запитали в Юрія Жигарєва, лікаря-інфекціоніста вищої категорії, кандидата медичних наук, чи діти важче переносять коронавірусну інфекцію, чи треба робити щеплення ще й від грипу і скільки часу потрібно для вироблення імунітету після вакцинації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини