Головна Новини Суспільство медицина Чи справді куріння зменшує мозок: нове відкриття вчених
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді куріння зменшує мозок: нове відкриття вчених

Відмова від куріння запобігає втраті мозкової тканини, однак не відновлює втрачений об’єм мозку, повідомляють вчені про результати нового дослідження.

18 грудня 2023, 18:05
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Нове дослідження вчених щодо куріння виявили негативний вплив цієї звички не лише на легені та серце, а на мозок. Виявилось, що куріння призводить до зменшення мозку. Це відкриття допомагає пояснити, чому курці піддаються більшому ризику хвороби Альцгеймера та погіршення когнітивних функцій із віком.

Чи справді куріння зменшує мозок: нове відкриття вчених

Куріння зменшує мозок. Фото з відкритих джерел

Дослідники Медичної школи Вашингтонського університету опублікували дослідження, яке вказує, що з віком людський мозок поступово зменшується в розмірах та старіє швидше.

"Донедавна вчені не звертали уваги на вплив куріння на мозок, адже зосереджувались на наслідках куріння для легенів і серця. Але коли ми вивчили мозок уважніше, то виявили, що куріння також дуже шкідливе для мозку", — каже доктор медичних наук і співавторка дослідження Лаура Дж. Бірут.

Автори дослідження використали дані Біобанку Великобританії, який містить медико-генетичні дані та інформацію про спосіб та звички півмільйона осіб. Вчені проаналізували дані понад 30 тис. сканів людського мозку, їх історію куріння. Таким чином науковці виявили, що куріння зменшує мозок. Крім того, дослідники помітили закономірність, чим більше сигарет викурювала людина на день, тим менше був її мозок.

Інший співавтор дослідження Юнху Чан розповів, що відмова від куріння запобігає втраті мозкової тканини, однак не відновлює втрачений обсяг.

"Ви не можете відновити вже завдану шкоду, але можете уникнути подальшої. Куріння є фактором ризику, який ми можемо змінити. І єдине, що може зробити курець, щоб уповільнити старіння мозку та зменшити ризик деменції, це кинути палити", — говорить Чанг.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про 9 неочевидних симптомів раку, які ми, швидше за все, проігноруємо.

Також "Коментарі" писали про дослідження вчених, який з’ясували, що величезний щур вангуну дійсно існує. Перші фото рідкісної тварини потрапили у фотопастки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини