Головна Новини Суспільство медицина Восени в Україні очікують на чотири віруси грипу: чи будуть вакцини проти інфекції
commentss НОВИНИ Всі новини

Восени в Україні очікують на чотири віруси грипу: чи будуть вакцини проти інфекції

Стало відомо, які нові вакцини проти грипу ввезуть фармвиробники в Україну

19 серпня 2020, 12:19 comments1262
Поділіться публікацією:

Три фармацевтичні компанії готові ввезти в Україну нові вакцини проти грипу. Про це повідомляє "Сегодня" з посиланням на коментар начальниці відділу грипу та ГРВІ Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України Оксани Артемчук.

Восени в Україні очікують на чотири віруси грипу: чи будуть вакцини проти інфекції

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) прогнозує, що в північній півкулі буде циркулювати чотири віруси грипу:

— вірус, подібний A / Guangdong-Maonan / SWL1536 / 2019 (H1N1) pdm09;

— вірус, подібний A / Hong Kong / 2671/2019 (H3N2);

— вірус, подібний B / Washington / 02/2019 (B / Victoria lineage);

— вірус, подібний B / Phuket / 3073/2013 (B / Yamagata lineage).

Так, на 25 липня в Україні зареєстровано чотири вакцини проти грипу: "Ваксигрип тетра" (Франція), "Джіс Флю" (Південна Корея), "Інфлувак" (Нідерланди) і "Інфлуенза ваксін" (Китай). Повідомляється, що вакцини бувають тривалентними та чотирьохвалентними. Саме нові чотирьохвалентні вакцини захищають від усіх чотирьох штамів грипу, озвучених ВООЗ. Крім того, зараз проходить реєстрацію чотирьохвалентна вакцина "Інфлувак тетра" (Нідерланди) і вже зареєстрована "Джіс флю квадрівалент". Тобто в Україні можуть з'явитися ще дві вакцини.

Однак не всі зареєстровані вакцини будуть ввезені в Україну. Згідно з українським законодавством, ввозитися можуть тільки ті, які успішно пройшли експертизу внесення змін до штаммового складу. Повідомляється, що станом на 31 липня експертиза завершена  для вакцини "Ваксигрип тетра", і ще триває — для вакцин "Інфлувак" та "Джіс Флю". Тобто, виробники збираються ввозити ці вакцини. А ось виробник вакцини "Інфлуенза ваксін" не подавався на процедуру зміни штаммового складу.

Процедура внесення змін до штаммового складу обов'язкова, бо кожен рік штаммовий склад вакцин змінюється відповідно до рекомендацій ВООЗ.

Додамо, що вакцина проти грипу — платна, оскільки не закуповується коштом державного бюджету. Щепитися від грипу кожен сезон рекомендують тим, хто працює з людьми, а також громадянам похилого віку. Вакцину можна придбати в аптеці та вакцинуватися у свого сімейного лікаря після огляду або в приватній клініці.

Зазвичай вакцини з'являються в аптеках у жовтні-листопаді. Чи будуть вони цього року раніше — виробники поки не підтвердили.

Раніше ми писали, що МОЗ озвучив прогноз, як грип вплине на захворюваність коронавірусом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини