Головна Новини Суспільство медицина ВООЗ стурбована величезними обсягами лікарняних відходів: майже 100 тонн масок і мільйони тестових наборів
commentss НОВИНИ Всі новини

ВООЗ стурбована величезними обсягами лікарняних відходів: майже 100 тонн масок і мільйони тестових наборів

Величезні обсяги лікарняних відходів COVID загрожують здоров’ю

1 лютого 2022, 10:31
Поділіться публікацією:

Викинуті шприци, використані набори для тестування та старі пляшки з вакцинами від пандемії COVID-19 накопичилися, створюючи десятки тисяч тонн медичних відходів, що загрожують здоров’ю людей та навколишньому середовищу. Таку заяву зробила Всесвітня організація охорони здоров’я 1 лютого. Про це повідомляє Reuters.

ВООЗ стурбована величезними обсягами лікарняних відходів: майже 100 тонн масок і мільйони тестових наборів

Логотип ВООЗ - Reuters

Матеріал, частина якого може бути інфекційною, оскільки коронавірус може виживати на поверхнях, потенційно піддає медичних працівників опікам, уколам голкою та хвороботворним мікробам, йдеться у звіті.

Громади поблизу звалищ, які погано керуються, також можуть постраждати через забруднене повітря від спалюючих відходів, погану якість води або шкідників, що переносять хвороби, додає ВООЗ.

У доповіді закликають до реформ та інвестицій, у тому числі шляхом скорочення використання упаковки, яка спричинила потік пластику, та використання захисних засобів, виготовлених із матеріалів, які можна повторно використовувати та переробляти.

За оцінками, близько 87 000 тонн засобів індивідуального захисту (ЗІЗ), або еквівалент ваги кількох сотень блакитних китів, було замовлено через портал ООН до листопада 2021 року — більшість з яких, як вважають, виявилися відходами. 

У звіті також згадується близько 140 мільйонів тестових наборів з потенціалом утворення 2600 тонн переважно пластикового сміття та достатньо хімічних відходів, щоб заповнити одну третину олімпійського басейну.

Крім того, згідно з оцінками, близько 8 мільярдів доз вакцини, введених у всьому світі, утворили додаткові 144 000 тонн відходів у вигляді скляних флаконів, шприців, голок і безпечних коробок.

У доповіді ВООЗ не названо конкретних прикладів того, де відбулося найбільш кричуще нагромадження, але посилаються на такі проблеми, як обмежена офіційна обробка та утилізація відходів у сільській місцевості Індії, а також великі обсяги фекального мулу з карантинних установ на Мадагаскарі.

Ще до пандемії близько третини медичних закладів не були обладнані для роботи з наявними відходами, повідомила ВООЗ. Зазначається, що в бідних країнах цей показник досягає 60%.

Як повідомляли раніше "Коментарі", у ВООЗ заявили про неефективність обмежень на міжнародні поїздки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини