Головна Новини Суспільство медицина Визначено, наскільки бустерна доза вакцини допомагає у боротьбі з Omicron - дослідження
commentss НОВИНИ Всі новини

Визначено, наскільки бустерна доза вакцини допомагає у боротьбі з Omicron - дослідження

Дослідження США підкреслюють необхідність прискорювачів для боротьби з Omicron

22 січня 2022, 09:05
Поділіться публікацією:

Три американські дослідження показують, що третя доза мРНК-вакцини є ключем до боротьби зі штамом коронавірусу Omicron, забезпечуючи 90% захист від госпіталізації через COVID-19. Таку заяву зробив Центр контролю та профілактики захворювань США (CDC). Про це повідомляє Reuters.

Визначено, наскільки бустерна доза вакцини допомагає у боротьбі з Omicron - дослідження

Співробітник Чиказького центру сімейного здоров’я готує щеплення від коронавірусної хвороби (COVID-19) у McDonald’s - Reuters

Дослідження, проведені CDC, є одними з перших у Сполучених Штатах, які вивчають вплив бустерних доз на швидкопоширюваний варіант Omicron, на який зараз припадає 99% усіх нових випадків COVID.

Загалом, вони припускають, що бустери допомогли захистити як від інфекції, так і від симптоматичного захворювання. Дорослі віком від 50 років отримали найбільшу користь від додаткової дози вакцин, виготовлених BioNTech з Pfizer або Moderna.

"Захист від зараження та госпіталізації через варіант Omicron є найвищим для тих, у кого є бустерна доза вакцини", – сказала директор CDC д-р Рошель Валенскі на брифінгу в Білому домі.

Як було продемонстровано в інших країнах, бустери вакцини працювали краще проти варіанту Delta, ніж Omicron, сильно мутованої версії вірусу SARS-CoV-2, який зміг уникнути імунітету від вакцин та попередніх інфекцій.

В одному з досліджень, опублікованому в п’ятницю, 21 січня, в Щотижневому звіті CDC про захворюваність і смертність, розглядалися показники госпіталізації, відвідувань відділення невідкладної допомоги в 10 штатах у період з 26 серпня 2021 року по 5 січня 2022 року.

Було виявлено, що захист від двох доз вакцини знизився до 57% у людей, які отримали друге щеплення принаймні шість місяців тому. Серед тих, хто отримував ревакцинацію, захист від госпіталізації та звернення до невідкладної допомоги становив 90%.

В іншому дослідженні, опублікованому в медичному журналі JAMA, дослідники переглянули дані про 23 391 випадок COVID-19, викликаний варіантами Delta або Omicron, серед людей, які хотіли пройти тестування в період з 10 грудня 2021 року по 1 січня 2022 року.

Вони виявили, що серед людей, які хочуть пройти тестування на симптоми, схожі на COVID, ті, хто отримав три дози мРНК-вакцини, мали найвищий захист від інфекції порівняно з тими, хто отримав дві дози або не був вакцинованим.

У зв’язку з тим, що в США надали рекомендації щодо ревакцинації, більшість людей у ​​дослідженні були вакциновані протягом місяця після проходження тесту, що, ймовірно, принесло користь.

Дані з Великобританії показали, що посилений захист антитіл, отриманий від бустерів, зменшується через 10 місяців, тому незрозуміло, як довго ця користь буде триматися.

Деякі країни вже почали пропонувати додаткові бустерні дози, але нещодавнє дослідження в Ізраїлі показало, що, хоча четверта доза мРНК-вакцини збільшувала антитіла, рівень був недостатньо високим, щоб запобігти зараженню варіантом Omicron.

За даними CDC, лише 82,5 мільйона, або 39,3% повністю вакцинованих американців отримали бустерну дозу COVID-19.

Як повідомляли раніше "Коментарі", в Україні бустерну дозу можна отримати прямо на вокзалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини