Головна Новини Суспільство медицина Виявлено новий осередок поліомієліту – на Закарпатті
commentss НОВИНИ Всі новини

Виявлено новий осередок поліомієліту – на Закарпатті

Спалах поліомієліту не обмежився Рівненською областю: з'явились нові випадки у іншому регіоні

3 листопада 2021, 21:07
Поділіться публікацією:

Поліомієлітом продовжують хворіти діти, батьки яких свого часу відмовились від щеплень. В Україні виявлено нові випадки захворваюння у Закарпатській області, інформує агентство BBC.

Виявлено новий осередок поліомієліту – на Закарпатті

Вакцинація у дитинстві - єдиний порятунок від поліомієліту - ілюстративне фото з мережі

Вікторія Тимчик, головний епідеміолог Закарпаття, у коментарі ВВС повідомила про два нових осередки: у першому хворіє одна дитина, у другому – четверо.

Першою постраждала 12-річна дівчинка, яка проживає у Тячівському районі. В середині вересня у неї з'явився кишковий розлад, піднялась температура, заболів поперек. Вже 19 вересня вона була госпіталізована, при чому одна нога у неї не діяла. Аналізи надіслали до київського Центру громадського здоров'я, а також до лабораторії у Гельсінкі. Результати показали наявність вакциноасоційованого паралітичного поліомієліту, який переважно з'являється після контакту нещепленої дитини з недавнощепленою. 

Родина дівчинки має ще двох дітей. Їх перевірила, але хвороби не виявили, хоча у них також спостерігали кишкові розлади. 

Дівчинку виписали з лікарні 13 жовтня. Ліва нога погано відновилась, тому вона тривалий час проходитиме курс реабілітації. 

Усі діти в родині не були вакциновані від поліомієліту. Після випадку з дочкою матір переглянула свої погляди на вакцинацію і дозволила щепити інших двох дітей, стверджує Магдалини Семеняк, директорка Закарпатської обласної клінічної лікарні.

Місцевість, де виявили чотири випадки так званого "дикого" поліомієліту, медичні працівники не називають з етичних міркувань, підкреслює Вікторія Тимчик. Постраждалі діти не контактували з дівчинкою з Тячівського району. Натомість вони контактували з рівненською дитиною, зараженою поліомієлітом. Хворих не госпіталізували, вони перебувають вдома під наглядом сімейного лікаря. Родина із Закарпатської області відмовилась від вакцинації з релігійних міркувань, так само як батьки дітей з Рівненщини.

Анатолій Пшеничний, директора Департаменту здоров'я із Закарпатської ОДА, повідомив, що у області щеплені від поліомієліту лише 49% дітей. Більшість відмовляються від цієї процедури, посилаючись на релігію.  

Попередній спалах хвороби був зафіксований на Закарпатті у 2015 році. Тоді захворіли чотирирічна дитина та 10-місячний малюк. 

ЮНІСЕФ повідомляє, що кожен 200-ий інфікований лишається паралізованим. Єдиний захист – вакцинація. Захворіти може будь-хто – і дитина, і дорослий, якщо вони не вакциновані. Кращий вік для щеплення від поліомієліту – діти до п'яти років.

Про те, як на вакцинаторів спускали собак сусіди хворої на поліомієліт дитини у Рівненській області видання "Коментарі" писало раніше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини