Головна Новини Суспільство медицина Вчені зруйнували найбільший міф про алкоголь
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені зруйнували найбільший міф про алкоголь

Вчені пояснили, чи має вживання алкоголю позитивний вплив на здоров’я людини.

5 березня 2024, 15:45 comments6107
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Інколи можна почути, що невелика кількість алкоголю позитивно впливає на здоров’я, наприклад вино нібито корисне для серця, а пиво – для мозку. Однак останнє масштабне наукове дослідження вчених руйнує цей міф та вказує, що будь-яка доза алкоголю не має позитивного впливу на організм людини.

Вчені зруйнували найбільший міф про алкоголь

Вчені спростували міф про алкоголь. Фото з відкритих джерел

Про загальну шкоду алкоголю відомо давно, однак час від часу з’являються дослідження, які показують, що вживання алкогольних напоїв в помірних кількостях може мати позитивний вплив на деякі органи або зменшує ризик певних захворювань. Канадські вчені з Університету Вікторії вирішили перевірити ці твердження.

У своїй роботі опублікованій у науковому виданні JAMA Network Open вчені дослідили 107 досліджень, які проаналізували 4,8 млн людей та врахували 724 фактори ризику щодо захворювань та смертності. За їх результатами міф про позитивний вплив алкоголю на здоров'я людини було зруйновано.

"Вживання алкоголю в невеликих кількостях не пов'язане зі зниженням ризику смерті від будь-якої можливої причини", — роблять висновок канадські вчені.

Науковці зазначають, що жінки, які вживали 25 або більше грам алкоголю на день та чоловіки, що випивали 45 або більше грам мали "значно підвищений ризик смертності з будь-якої причини".

Один із авторів аналізу Тім Стоквелл пояснює, що до доказів або навіть наукових досліджень, які свідчать про позитивний вплив алкоголю на здоров’я слід ставитись скептично. Дослідник вказує на кілька факторів, які можуть спотворити результат. Часто в таких дослідженнях вибірка включала людей, які не вживають алкоголь, через проблеми зі здоров’ям.

"Це може помилково показати, що люди, які продовжують пити, здоровіші", — додає Стоквелл.

Раніше деякі організації охорони здоров’я вказували про максимальні рекомендовані дози вживання алкоголю. Однак більшість з них сьогодні змінила свої рекомендації на такі, що  не існує абсолютно безпечної кількості, яка не становить ризику для здоров’я.

Наприклад у січні ВООЗ заявила, що жодна кількість алкоголю не є безпечною для здоров’я. ВООЗ повідомила, що понад 3 мільйони людей щорічно помирають через надмірне вживання алкоголю, що складає 5% від усіх зареєстрованих смертей. Крім того, алкоголь не тільки пов’язаний з більш ніж 200 різними захворюваннями, але також є причиною нещасних випадків, насильства та самогубств.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про нове відкриття вчених, яке показало, що куріння зменшує мозок.

Також "Коментарі" писали про горілку з Африки, яку назвали найкращою у світі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини