Головна Новини Суспільство медицина Вчені розповіли, що залишає COVID-19 в організмі людини після одужання
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені розповіли, що залишає COVID-19 в організмі людини після одужання

Вчені з медичного центру Седарс-Сінай в США встановили, що люди, які раніше заразилися SARS-CoV-2, мають широкий спектр антитіл протягом півроку після одужання.

4 січня 2022, 14:42
Поділіться публікацією:

Організм може продукувати майже півроку цілий спектр антитіл з того моменту, як людина одужала від коронавірусу. Таким чином, виникає той самий природний імунітет, який захищає людину від повторного зараження. Але є й зворотний бік медалі. Організм може виробляти аутоантитіла, які можуть ушкоджувати здорові клітини та тканини. Таким чином може виникнути аутоімунне захворювання. Як передає портал "Коментарі", про це свідчать результати дослідження, опубліковані в журналі Journal of Translational Medicine, пише Reuters.

Вчені розповіли, що залишає COVID-19 в організмі людини після одужання

Коронавірус. Фото з відкритих джерел

Науковим методом вже раніше було доведено, що в середньому близько 6 місяців в організмі людини, яка перенесла хворобу COVID-19 і одужала, зберігаються антитіла, які є природним захистом організму від вірусу. Таким людям не рекомендується поки що щеплювася від коронавірусу.

Вчені в ході дослідження порівняли зразки крові 177 людей, які перехворіли на коронавірус раніше зі зразками крові ще до захворювання.

Як з'ясувалося, головним показником стало те, що у всіх учасників дослідження був підвищений рівень аутоантитіл, що може призвести до хронічного запалення, пошкодження суглобів, шкіри, нервової системи та інших неприємностей. При цьому приблизно однаково високий рівень аутоантитіл був як у тих пацієнтів, які тяжко перенесли захворювання, так і у пацієнтів, яким довелося звертатися за допомогою до медпрацівників.

Також звернула на себе увагу ще одна особливість, рівень аутоантитіл був більший у чоловіків, тижнів у жінок. Можливо, через те, що, як раніше було доведено, чоловіки важче переносять COVID-19.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в Японії заявили про розробку унікальної вакцини проти COVID-19, якій можна буде щеплюватися лише один раз для отримання імунітету на все життя.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини