Головна Новини Суспільство медицина Вчені попереджають: на коронавірусі все не закінчиться, на людство чекає нова епідемія
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені попереджають: на коронавірусі все не закінчиться, на людство чекає нова епідемія

Бактерія, заражена вірусом, придбала нові можливості

12 жовтня 2020, 20:25
Поділіться публікацією:

У 40-х роках скарлатина була переможена. Але останнім часом все частіше відбуваються спалахи цієї небезпечної хвороби у Великобританії та Австралії. El Confidencia пише про причини повернення цього смертельного захворювання.

Вчені попереджають: на коронавірусі все не закінчиться, на людство чекає нова епідемія

Фото: Flickr

В результаті медичних досліджень було доведено, що геном одного з бактеріальних штамів, що викликають хворобу, еволюціонував.

Так, відомо, що вчені досліджували геном стрептокока групи А чи Streptococcus pyogenes, який викликає скарлатину. Ці патогенні бактерії виділяють токсини під назвою суперантігени, які можуть вразити організм людини — скарлатина може протікати як в легкій формі, так привести і до поліорганної недостатності.

І якщо раніше антибіотики справлялися, то після 2011 року стало очевидно, скарлатина може викликати пандемію. Так, відомо, що у Великій Британії стався другий спалах у 2014 році, в різних частинах Австралії було зафіксовано кілька вогнищ захворювання.

"Рівень захворюваності зріс більш ніж в п'ять разів, а число випадків скарлатини по всьому світу склало більше ніж 600 тисяч", — розповів молекулярний біолог Університету Квінсленда, Австралія, Стефан Броуерв.

Так, в ході медичних досліджень було доведено, що стрептокок А мутував і навчився потрапляти всередину клітин господаря іншим, відмінним від попереднього, методом. Виявилося, що саме цей бактеріальний штам сам виявився заражений вірусом під назвою бактеріофага, тому розширив свої можливості.

"Токсини потрапили в бактерію, коли вона виявилася уражена вірусом, що містить гени токсину. Ми довели, що ці токсини дозволяють Streptococcus pyogenes більш ефективно проникати в клітини господаря тому можливо, у нього більше можливостей, ніж в інших штамів", — пояснює біолог Університету Квінсленда Марк Уокер (Mark Walker).

Так, бактерія отримала можливість швидко адаптуватися до нових умов. До того ж, Streptococcus pyogenes став несприйнятливий до антибіотиків, які могли б допомогти стримати інфекцію.

Але є і хороші новини: на даний момент боротьба з епідемією COVID-19 допомагає впоратися і зі спалахами скарлатини. Відомо, що cтрептококк групи A, поширюється повітряно-крапельним шляхом, а значить навряд чи викличе епідемію при нинішніх обмеженнях.

"Але коли заходи по соціальному дистанціювання будуть ослаблені, скарлатина, ймовірно, повернеться", — припускає Уокер. "Як і у випадку з COVID-19, для викорінення скарлатини, однією з найпоширеніших і смертельно небезпечних дитячих хвороб в історії, необхідно буде створити вакцину".

Раніше "Коментарі" писали про те, що відомий американський підприємець розповів, коли закінчиться пандемія COVID-19.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини