Головна Новини Суспільство медицина Важлива заява від ВООЗ: віспа мавп оголошена глобальною загрозою
commentss НОВИНИ Всі новини

Важлива заява від ВООЗ: віспа мавп оголошена глобальною загрозою

Всесвітня організація охорони здоров'я назвала мавпячу віспу глобальною загрозою.

15 серпня 2024, 08:40
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) визнала віспу мавп глобальною загрозою здоров'ю населення. Раніше Африканські центри з контролю та профілактики захворювань класифікували хворобу, як загрозу для африканського континенту.

Важлива заява від ВООЗ: віспа мавп оголошена глобальною загрозою

Віспа мавп стала глобальною загрозою. Фото з відкритих джерел

14 серпня відбулося засідання надзвичайного комітету ВООЗ з мавпячої віспи. Експерти прийшли до висновку, що поточна ситуація в Африці вимагає найвищого рівня попередження щодо віспи мавп на міжнародному рівні.

Наразі вірус мавпячої віспи в основному активний у Демократичній Республіці Конго. За даними ВООЗ у цій африканській країні з початку року було інфіковано понад 14 тис. людей, з них 450 виявились з летальними випадками від віспи мавп.  Це захворювання спостерігається в ДРК з 1970 році, але в останні роки відбувається поступове зростання випадків. Поточний спалах викликаний вірусом під назвою clade 1b, який дуже заразний при тісному контакті, особливо серед дітей.

За останній місяць у 12 країнах поруч з ДРК було зареєстровано додаткові випадки віспи мавп. Тиждень тому Африканські центри з контролю та профілактики захворювань попередили, що швидкість поширення хвороби викликає тривогу. За їх словами, з початку року в Африці зростання на інфікування віспою мавп становить 160% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Директор центрів ВООЗ В Африці Жан Касея вважає, що хвороба може вийти з під контролю, тому потрібно негайно вживати стримуючі заходи.

"Ця заява не є чистою формальністю. Це чіткий заклик до дії. Це визнання того, що ми більше не можемо дозволити собі реагувати. Ми повинні бути проактивними та агресивними в наших зусиллях, щоб стримати та ліквідувати цю загрозу", — заявив Касея.

Віспа мавп — це зоонозне інфекційне захворювання викликане вірусом. Вірус передається при тісному контакті. Мавпяча віспа характеризується грипоподібними симптомами, такими як лихоманка, головний біль, нудота, втрата апетиту, кашель та біль у м’язах. Також виникають заповнені гноєм шкірні утворення, що ускладнює її відрізнити від вітряної віспи.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про 10 країн, де коронавірус вбив найбільше людей.

Також "Коментарі" писали, що в Україні збільшилась кількість інфікованих на коронавірус. В МОЗ відповіли, чи планують запроваджувати карантин.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини